Vedapulse

Modern pulzusdiagnosztika

A VedaPulse® az első olyan tudásalapú diagnosztikai rendszer, mely a vizsgálat során a HRV technológiát és a hagyományos pulzusdiagnosztika elveit ötvözi. Egy eszköz, amely kiértékeli az egészségi állapotot és a holisztikus orvoslás megközelítései alapján személyre szabott ajánlásokat ad.

Hogyan működik?

A szívben zajló elektromos és mechanikai folyamatok alakítják ki a pulzushullám külső jellemzőit.

A VedaPulse® matematikai módszereket használva elemzi a szívfrekvencia-variabilitást.

Ez lehetővé teszi a sajátos szervek és rendszerek működésének, valamint általában a beteg egészségi állapotának kiértékelését.

Milyen elvek alapján elemzi a szívritmust?

A VedaPulse® rendszer algoritmusainak alapját képező szívfrekvencia-variabilitás (HRV) elemzési módszert az ESC (European Society of Cardiology) és a NASPE (North American Society of Pacing and Electrophysiology) ajánlja.

Szívfrekvencia-variabilitás

A szívet a vegetatív idegrendszer folyamatosan szabályozza, hogy megfeleljen az élet követelményeinek, ami az egyes szívverések közötti időbeli eltéréseket eredményezi.

Miért fontos a szívfrekvencia-variabilitás?

A szív tanulmányozása rengeteg információval szolgál a szervezetünkről. A szívfrekvencia ütemről ütemre folyamatosan változik az élet szükségleteinek megfelelően. A szívfrekvencia-variabilitás (HRV – Heart Rate Variability) az egymást követő szívverések közötti időbeli különbséget jelenti. Általánosan elfogadott a vegetatív idegrendszer (ANS) aktivitásának – nem-invazív – jelzőjeként.

A HRV-t számos fiziológiai jelenség befolyásolja, többek között:

  • belégzés és kilégzés, a légzés szabályozása
  • vegetatív idegrendszeri (ANS) szabályozása
  • hormonális válasz
  • anyagcsere-folyamatok és energiafelhasználás
  • fizikai aktivitás, testmozgás és a fizikai aktivitásból való felépülés
  • mozgások és testtartás-váltások
  • kognitív folyamatok és mentális terhelés
  • stresszreakciók, relaxáció és érzelmi reakciók
VedaPulse

A HRV értelmezése

A pulzusszám-variabilitás megnő a pihentető és regeneráló tevékenységek során, és csökken a stressz alatt. Ennek megfelelően a HRV jellemzően magasabb, amikor a szív lassan ver, és csökken, amikor a szív gyorsabban ver. Más szóval a pulzusszám és a HRV általában fordított kapcsolatban áll egymással.

A HRV napról napra változik az aktivitási szint és a munkával kapcsolatos stressz mennyisége alapján. Ráadásul ezen külső stressztényezők mellett a belső stressztényezők is okoznak napi változást a HRV szintjében. A belső stresszfaktorok közé tartozik a rossz táplálkozás, az alkoholfogyasztás, a betegség stb.

A magasabb fittségi szint általában magasabb HRV-t eredményez az alacsonyabb fittségi szintű emberekhez képest. A magas HRV-t általában az egészséges szív mutatójának tekintik.

A HRV mérhető például idő- és frekvenciatartománybeli módszerekkel a szimpato-vagális egyensúly (azaz a szimpatikus és paraszimpatikus aktivitás közötti egyensúly) értékelésére.