TIBETI BOTTERÁPIA

A botterápia, melyet vadzsra-bot (rdo rje dbyug) gyakorlatnak is neveznek, egyike a számos hagyományos tibeti gyógyító gyakorlatnak, melyet eredetileg a tantrikus jógik fejlesztettek ki saját testük egészségesen tartására vagy kibillent állapot esetén az egészség helyreállítására a meditációs elvonulásaik során. Ezt a módszert később átvették és továbbfejlesztették, mint terápiás gyakorlat. 

Az indiai és tibeti tantrikus szövegek leírják a különböző meditációs gyakorlatok – mint amilyenek a csatornák, finom erőszelek, energiacseppek kontrollálása, irányítása – egészségügyi előnyeit. A botterápia viszont más, mint egy tantrikus meditációs gyakorlat. Ezt a módszer kifejezetten önkezelésre fejlesztették ki, olyan terápiás beavatkozásként, melyet az elvonulásban lévő meditálók, a gyakorlás során esetlegesen megjelenő ’testi akadályok’ (lus bgegs) feloldására használhattak. Ezek olyan akadályok, melyek az elvonulásban fizikai fájdalom vagy tudati, energetikai zavar és betegség formájában jelentkeztek, ezeket a hagyomány ’démoni’ beavatkozás eredményeként értelmezett.

A módszer a tibeti jógik különleges technikája, ami az energiavezetékekben létrejövő blokkokat, a kiegyensúlyozatlan energiát hivatott kezelni, melyek harmonizálás hiányában, mint betegségek nyilvánulhatnak meg. Ezért ez a módszer az erőteljes spirituális vonatkozása mellett hasonlóan erős megelőző, gyógyító hatással is bír. A szervekhez kapcsolódó különleges pontok vagy fájdalmas területek kezelése történhet ezzel a módszerrel. 

A KEZELÉSRŐL

A kezelés során – ami egy speciális ’kapalácsfejű’ pálcával történik – a test bizonyos pontjain ismétlődő, egyenletes ritmusú ütögetés következtében a terület ellazul és az energiacsatornákon esetlegesen jelenlevő blokkok kioldódnak.

A könnyed ütögetések közben a kezelő egy mantrát ismétel. Az ütögetés által keltett vibráció kitűnő fájdalomcsillapító, ezen kívül egy nagyszerű módja az energiacsatornák megnyitásának.

A botterápiát alkalmazhatjuk a ku-nye masszázs részeként, de önálló kezelésként is. A fájó, görcsös izmokat a váltakozó erejű, ritmikus ütögetés finoman kioldja. Ezen kívül használhatjuk energiapontokon is, ahol a vibráció által keltett energiamozgás aktivizálja a ponthoz kapcsolódó szervet.

Tibeti botterápia
Bejelentkezés személyes tanácsadásra
Személyes tanácsadásra kizárólag telefonon keresztül tudsz bejelentkezni.
Erdélyi Zoltán
Asset 15 1132 Budapest, Visegrádi utca 50/a-b.
Amennyiben kérdésed van, úgy itt írj üzenetet. Ígyekszünk a lehető leggyorsabban válaszolni.