Magnézium, vérszérumban

Sok anyagcsere-folyamatban – az idegi jelátvitelben, az izmok elernyedésében, a szénhidrát-anyagcserében és az elektrolitháztartásban – fontos szerepet játszik.
Emelkedett: kiszáradásban, Addison-kórban, mellékpajzsmirigy-túlműködésben, pajzsmirigy-alulműködésben, veseelégtelenségben, magnéziumtartalmú gyógyszerek, pl. savmegkötők nagy mennyiségű adagolásánál. Kómához és a szívműködés gátlásához vezet.
Csökkent: túlzott alkoholfogyasztás vagy -megvonás esetén, diabetikus ketoacidózisban, magas kalciumszint esetén, pajzsmirigy túlműködésében, mellékpajzsmirigy alulműködésekor, hasnyálmirigy-gyulladáskor, idült hasmenés esetén és veseelégtelenségben. A szív ingerlékenységének fokozódását, gyengeséget, ritmuszavart, görcsöket és delíriumot okozhat.

Pálcika alakú, magvas neutrophilek

A fehérvérsejtek egyik fajtája. A pálcika alakú maggal rendelkezők az éretlenek, számuk nulla vagy maximálisan 10%-a az érett, szegmentált magvúaknak.
Balra tolt vérképről beszélünk, ha számuk 10-12% fölé emelkedik.
Emelkedett: bakteriális fertőzésekben, toxaemiában, de heveny stresszhelyzetre is utalhat.

Albumin, vérben

Az albumin plazmafehérje, az ozmotikus nyomás szabályozását segíti. Az albuminszint csökkenését okozzák a folyadékterek közötti változások, az ödéma.
Csökkent: vese- és májbetegségekben (cirrhosis, sorvadás, szepszis, láz, trauma, toxikus károsodás, daganatok), valamint egyéb idült és heveny kórállapotok, alultápláltság, felszívódási zavar esetén.

Magas albuminszint: a vese egyes betegségeinél, gyomor-bélrendszeri betegségnél, égési sebeknél, vérzésnél, masszív folyadékfelgyülem esetén figyelhető meg.
Vércukor

Cukorbetegség felismerésére vagy nyomonkövetésére használják. Lehetővé teszi a hyper- és a hipoglikémia állapotának diagnosztizálását.
Emelkedett: a hasnyálmirigy alacsony inzulintermelése okozhatja, előfordulhat teljes inzulinhiány esetében is (1. típusú diabetes mellitus).Szóba jöhet még: hipofízis- és mellékvese-zavarnál, hasnyálmirigy-betegségeknél, phaeochromocytoma, thyreotoxicosisnál, valamint dializált betegeknél.

Csökkent koncentráció figyelhető meg: inzulin-túladagolás miatt, szájon át szedhető antibiotikumok szedésekor, hyperinsulinémia, inzulinóma, az agyalapi mirigy, a mellékvese hormonhiányos állapota esetén.
Alanin-aminotranszferáz (GPT), vérszérumban

​A májsejtekben található enzim. Energiatermelő aminosav átalakulást katalizál. Emelkedett szintje máj-, epehólyag- vagy/és hasnyálmirigy-betegségre utal.

Szegmentált neutrofilek

Ez a vérben legnagyobb arányban, 54-65.százalékban előforduló fehérvérsejt.
Emelkedett: heveny fertőzés, görcsroham, köszvény, myelocytás leukaemia, rheumatoid arthritis, reumás láz, heveny stressz, pajzsmirigy-gyulladás, trauma.

Csökkent: aplaszticus anaemia, influenza, kemoterápiás krízis alatt, bakteriális fertőzésben, gyógyszermellékhatásként (fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, antibiotikumok, görcsoldók, nyugtatók, vízhajtók stb.)
Aszpartát-aminotraszferáz (GOT), vérben

Ez az enzim a szívizomban, a májban és a harántcsíkolt izmokban fordul elő.
Emelkedett: Máj- és epebetegségek, szívbetegségek, izombetegségek, Epstein–Barr vírusfertőzés, gyógyszerek, epilepsziás görcs, daganatos betegségek következtében.
Alacsonyabb GOT értékkel várandós kismamákban találkozhatunk.

Basophil leukocyta

A fehérvérsejtek egyik fajtája. Emelkedett: pajzsmirigy-alulműködés, idült gyulladások, vírusfertőzések, belső elválasztású mirigyek betegségei esetén.
Csökkent: stressz, terhesség, pajzsmirigy-túlműködés, szteroidok szedése.

Nátrium, vérplazmában

A nátrium kulcsszerepet játszik a szervezet só–víz háztartásában, az ozmotikus nyomás kialakításában, az ideg–izom ingerület terjedésében, a sav–bázis és az elektrolit egyensúly megtartásában. Súlyos egyensúlyzavar maradandó neurológiai eltérést okozhat.
Emelkedett: túlzott táplálkozási vagy intravénás bevitelkor, Cushing-szindrómában, diabetes insipidusban és nagymértékű izzadás esetén.
Csökkent: hasmenés, hányás, vízhajtók adásánál, pangásos szívelégtelenségben.

 
Alkalikus foszfatáz (ALP)

Ez az enzim elsősorban a májban, az epehólyagben és a csontokban található. Az ALP izoenzimek által máj- és csontbetegségek különíthetők el. Az ALP1 a májból, az ALP2 a csontokból származik.
Emelkedett: epeút-elzáródásban, májrákban, csontbetegségekben. Fiziológiás emelkedés gyermekeknél a csontnövekedés miatt.
Csökkent: D-vitamin-túladagolás, B12-vitamin-hiány okozta vérszegénység, pajzsmirigy alulműködés stb.

 
11-hidroxi-kortikoszteroid, vérplazmában

A kortikoszteroid hormonok (másként: adreno-kortikoszteroid, adrenoszteroid, kortikoszteroidok, kortikoidok) olyan hormonok, amelyek a mellékvesék kéregállományában képződnek. A mellékvesék kéregállományából 46-féle vegyületet tudunk elkülöníteni, ezekből 9 biológiai aktivitással rendelkezik.

 
17-ketoszteroidok, vérplazmában

17-hidroxi-kortikoszteroid koncentrációja a vérplazmában 10-25 mcg/100 ml vagy 280-700 nmol/l. Ezek az anyagok glükokortikoid hormonokként, valamint metabolitokként jelennek meg.

 
Fibrinogén, vérszérumban
Véralvadási faktor, a májban képződik.
Emelkedett: akut fertőzés, sérülések, szívinfarktus, fogamzásgátlók, daganatok, cukorbetegség, terhesség.
Csökkent: májkárosodás, daganatos megbetegedés, súlyos fertőzések, vérképzőszervi betegségek (myeloma multiplex).
 
 
Vas, szérumban
A vas a vörösvértestek osztódásához és éréséhez nélkülözhetetlen, 65%-a a hemoglobinban található. A többi legnagyobb százalékban a májban, ferritin formájában van. A csontvelőben és a lépben raktározódik.
Felszívódása a vékonybélen keresztül történik. Csak a két vegyértékű vas képes felszívódni, a kötésben lévő vas három vegyértékű.
Emelkedett: extrém fokú vasbevitel, csökkent vörösvértest-képződés , haemolysis, májkárosodás esetén, amikor a vasraktárakból felszabadul.
Csökkent: elégtelen vasbevitel, alkoholizmus, bélfelszívódási zavar, vegetáriánus étrend. Emelkedett szükséglet: terhesség, szoptatás, újszülött- és gyermekkor.
Fokozott vasvesztés: gyomor-bél vérzés, véradás, haemodialysis, erőteljes menstruációs vérzés. Vasanyagcsere-zavarok: heveny gyulladások, daganatok, stressz, uraemia.
Alfa-amiláz, vérszérumban
A hasnyálmirigy által termelt enzim, amely a keményítő egyszerű cukrokká való alakítását végzi.
Emelkedett: hasnyálmirigy-betegségek, bélbetegségek, pl. vakbélgyulladás, nyálmirigygyulladás, gyógyszermérgezés, alkoholmérgezés, daganatos betegségek, veseelégtelenség, tüdő infarktus.
Csökkent: előrehaladott, idült hasnyálmirigy-betegség, májelhalás.
Hemoglobin
A vörösvértestek fő fehérjéje. Oxigén és szén-dioxid szállítása a feladata.
Emelkedett: magas hegyvidéken élőknél, idült légzőszervi betegségekben. Nem a valóságot tükrözi, ha alacsony folyadékfogyasztás mellett magas az értéke.
Csökkent: kifejezett folyadékterhelésnél, vérképzőszervi daganatokban, vérvesztésnél és vérszegénységben.
Koleszterin, összes, vérplazmában
Lehetővé teszi a lipid anyagcsere állapotának megítélését.
Emelkedett koncentráció olyan elsődleges hiperlipidémiánál figyelhető meg mint pl. a családi hypercholesterinaemia, családi kombinált hypercholesterinaemia. Másodlagos hiperlipidémiánál, májbetegségek, hasnyálmirigy-betegségek, cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés esetén, valamint egyes vízhajtók (tiazid diuretikumok) szedésekor, orális fogamzásgátlók, kortikoszteroidok, androgének szedésénél ugyancsak megfigyelhető.
Csökkent koncentráció előfordulhat májbetegségek esetén, éhezés, szepszis, hyperthyreosis, vérszegénység, thalassaemia esetén.
Komplement, összes, vérszérumban
Az össz-komplement vizsgálat az immunológiai és gyulladásos folyamatokban részt vevő 9 fő fehérjét foglalja magában.
Ha a hiány másodlagosan,valamely egyéb betegség következményeként alakul ki, akkor az alapbetegség gyógyulásával a komplement szint is normalizálódik.
Emelkedett: daganatos betegségekben, bizonyos fertőzésekben, fekélyes bélgyulladásban, heveny vírusos májgyulladásban.
Csökkent: májcirrhosisban, hepatitisben, nephritisben, glomerulonephritisben, átültetett vese kilökődése esetén, bélfelszívódási zavarban, SLE-ben.
Foszfor, vérszérumban
A sejtanyagcseréhez, a sejtmembránok egységének fenntartásához, a csontok és a fogak képződéshez elengedhetetlen.
Emelkedett: veseelégtelenségben, mellékpajzsmirigy túlműködésben, vízhajtó túladagolásakor.
Csökken: mellékpajzsmirigy alulműködésben, alkoholistáknál, D-vitamin-hiányban, a kalcium magas szintje esetén.
Fehérje, összes, vérszérumban
A fehérjék aminosavakból álló vegyületek, melyek az élő sejt alkotórészei. Emésztés folyamán a fehérjék hidrolízis útján aminosavakra bomlanak, melyek a májban ismét szintetizálódnak.
Emelkedett: egyes hepatitisekben, májcirrhosisban, plazmasejtes leukémiában.
Csökkent: táplálkozási hiányban, felszívódási zavarokban, vesebetegségben (nephrosis szindróma).
Mindkét állapot viszonylagos is lehet a sejten kívüli (extracelluláris) tér besűrűsödésekor, illetve felhígulásakor.
Eosinophil sejtek
A fehérvérsejtek egyik fajtája.
Emelkedett: allergiás betegségek, fertőzések, daganatos betegségek, kollagén érrendszeri betegségek, gyomor-bélgyulladások, belső elválasztású mirigyek betegségei, gyógyszerek stb.
Savas foszfatáz
A savas foszfatáz majdnem valamennyi emberi szervben és szövetben megtalálható, legnagyobb mennyiségben a vér, a pajzsmirigy, a máj, a vese és a csontok sejtjeiben.
A savas foszfatáz a prosztatában 100-szor magasabb, mint a többi szövetben. A férfiaknál a vérszérum savas foszfatáz tartalmának fele a prosztatából származik, a fennmaradó rész pedig a májból, a trombocitákból és a vörösvértestekből.
Leukocyták, perifériás vér (fehérvérsejtek)
A szérum fehérvérsejtjeinek összessége. Neutrofil granulocyták vagy a lymphocyták száma alkotja főleg.
A külső és belső patogén ágensektől történő specifikus és nem specifikus védelem a feladatuk.
Emelkedett: bakteriális, illetve vírusos betegség lehet az ok.
Kreatinin-foszfokináz, összes (CK)
A sejtek energiatermelésének központi enzime.
Emelkedett: heveny szívizomelhalás esetén (CK-MB), balesetek, epilepsziás görcsroham, magas testhőmérséklet (CK-MM), nehéz fizikai terhelés után, műtéti beavatkozás után, egyes gyógyszerek alkalmazása mellett.
Lizozim, vérszérumban
A lizozim enzim széleskörűen megtalálható a természetben, a különböző szervezetek sejtjeiben, valamint folyadékaiban. Magas koncentrációban megtalálható az emberi vérszérumban, könnyben, nyálban, köpetben, az orrváladékban stb.
A baktériumok sejtfalát bontja, ezzel elpusztítja azokat. Hiánya esetén a szervezet baktériumok elleni védekezése csökken.
Kalcium, vérszérumban
A vérben lévő kalcium fele albuminhoz kötött és inaktív, másik fele a szabad vagy ionizált forma. Befolyásolja a szívritmust és az idegrendszer állapotát.
Emelkedett:  a mellékpajzsmirigy túlműködésében, csontrákban, Paget-kórban, egyéb daganatokban, veseelégtelenségben, alumíniummérgezésben, idült bélgyulladás esetén.
Csökkent: D-vitamin-hiány, idült veseelégtelenség, magnéziumhiány, alkoholizmus, leukémia, daganatszétesés állapota, csökkent mellékpajzsmirigy-működés.
Hisztamin, vérben
A fehérjék aminosavakra bomlanak, ezek közül az egyik a hisztidin, amelyből hisztamin képződik. A hízósejtekben képződött hisztamin-többlet az allergiás reakciók egyik oka.
Emelkedése esetén allergiás folyamatok figyelhetők meg.
Magas: krónikus mieloid leukémia, rheumatoid arthritis, szívizominfarktus, hepatitis, májcirrózis, gyomor- és nyombélfekély esetén.
Kálium, vérplazmában
A kálium normál tartománya nagyon szűk, kis változások már kifejezett hatást váltanak ki a szervezet működésében.
A kálium hatással van az idegingerület terjedésére, a harántcsíkolt izmok, a simaizmok és a szívizom összehúzódására, a sav–bázis egyensúly és az ozmolalitás megtartására.
Emelkedett: heveny vagy idült veseelégtelenségben, káliummegtartó vízhajtók hatására, fertőzésekben, kiszáradáskor.
Csökkent: hányás, hasmenés, vízhajtók hatására, inzulin adagolásakor, égés, ascites esetén.
Ceruloplazmin, vérszérumban
A ceruloplazmin olyan enzim, amely réztartalmú vérplazma fehérjét tartalmaz. Fontos szerepet játszik a réz és a vas anyagcseréjében. A vérplazma rezének 95%-a a ceruloplazminban található, ily módon tükrözi a szervezetben a réztartalmat.
Ha a szervezetben többlet réz felhalmozódás jön létre, akkor ez májcirrózishoz, haemolitikus anaemiához vezet.
Koleszterin, összes
Lehetővé teszi a lipid anyagcsere állapotának megítélését.
Emelkedett koncentráció olyan elsődleges hiperlipidémiánál figyelhető meg mint pl. a családi hypercholesterinaemia, családi kombinált hypercholesterinaemia. Másodlagos hiperlipidémiánál, májbetegségek, hasnyálmirigy-betegségek, cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés esetén, valamint egyes vízhajtók (tiazid diuretikumok) szedésekor, orális fogamzásgátlók, kortikoszteroidok, androgének szedésénél ugyancsak megfigyelhető.
Csökkent koncentráció előfordulhat májbetegségek esetén, éhezés, szepszis, hyperthyreosis, vérszegénység, thalassaemia esetén.
Süllyedés, vérsejtsüllyedés
Annak az útnak a hosszát méri mm-ben, amit a vörösvértestek időegység (egy óra) alatt függőlegesen süllyednek a vizsgálati cső aljának irányába.
Gyulladások, fertőzések, daganatok esetén a vörösvértestek mennyiségével együtt azok súlya is növekszik, megnövelve így a süllyedés mértékét.
Kreatinin, vérszérumban
Az izomban lévő kreatin-foszfát lebontási terméke. A szervezetben állandóan keletkezik, a vese választja ki. A kreatinin a veseműködés érzékeny jelzője, szintje a vesék működésétől és az izomtömegtől függ. Kisebb izomtömegű pácienseknél nem emelkedik olyan könnyen a kreatininszint, mint a nagyobb izomtömegűeknél.
Emelkedett: károsodott veseműködés esetén.

A KREATININ NORMÁL ÉRTÉKE A VÉRBEN:
• NŐK: 53-97 MCMOL/L;
• FÉRFIAK: 55-115 MCMOL/L;
• GYEREKEK 1 ÉVES KORIG: 18-35 MCMOL/L;
• GYEREKEK 1-TŐL 14-ÉVES KORIG: 27-62 MCMOL/L.
 
Amino-nitrogén, vérszérumban

A szervezet anyagcsere-folyamatainak fontos mutatója az úgynevezett maradék vér nitrogén. Összetételébe beletartozik a karbamid-nitrogén (kb. 50%), az aminosav (25%), kreatin és kretinin (7,5%), húgysav (4%), ammónia és indican (0,5%).

Gamma-globulin

A szérum összfehérje 14-18%-a. Majdnem minden gamma-globulin immunglobulin.

Karbamid nitrogén, vérszérumban (BUN)

A fehérjék lebomlásának mellékterméke, amelyet elsődlegesen a vese választ ki, ezért szintjéből a vese működésére tudunk következtetni.
Emelkedett: a legtöbb vesebetegségre jellemző, gyomor-bélrendszeri vérzések, alacsony folyadékfogyasztás, magas fehérjetartalmú étrend és idült szívelégtelenség esetén.

Szomatotrop hormon (STH)

Az agyalapi mirigy (hypophysis) elülső lebenyében termelődő hormon. Fokozza a növekedést. Születéstől a pubertás végéig nagyobb mennyiségben képződik.
Csökkent: törpeséget vagy növekedési zavart jelez.
Növekedett: gyermekkorban óriásnövés esetén, felnőttkorban akromegáliában.

Thrombocyták (vérlemezkék), perifériás vérben

A véralvadásban szerepet játszó vérlemezkék, a véralvadás elengedhetetlen alkotóelemei. Működésük akkor is lehet zavart, ha mennyiségük elegendő.
Emelkedett (thrombocytosis): gyulladásos betegségek, heveny és idült vérvesztésnél, haemolyticus anaemiákban, lépeltávolítás után, hirtelen végzett erőkifejtés, májcirrhosis, vashiány.

Csökkent (thrombocytopenia): a vérszegénység különböző formáiban (aplasticus anaemiák, megaloblastos és súlyos vashiányos anaemiák), húgyvérűség (uraemia), autoimmun betegség, DIC-ben, súlyos vérzések után, súlyos fertőzésekben, alkoholistáknál, gyógyszerek (heparin, hisztamin antagonisták, kemoterápiás szerek, gyulladáscsökkentők stb.) mellékhatásaként.
Nem észterezett zsírsavak, vérplazmában

A vérplazmában valamennyi lipid a fehérjékkel képzett, komplex formában található meg, és ezek a komplex vegyületek összetett formában jutnak el a többi szervhez, szövethez. A legegyszerűbb lipoprotein az albumin komplex – amely nem észterezett zsírsav.

Adreno-kortikotrop hormon (ACTH)

Az agyalapi mirigy elülső lebenyének hormonja. A mellékvesekéreg növekedését vagy annak hormon-kiválasztását fokozza. Emelkedett szintje Addison vagy Cushing betegségre utal. Csökkent szintje esetén lehetséges Cushing szindróma, daganat és agyalapi mirigy elégtelenség. Leggyakoribb ok: elhúzódó glükokortikoid terápia.

Lymphocyták

Biztosítják a humorális, sejtes immunitást, szabályozzák az egyéb típusú sejtek működését (T sejtek 60-80%, B sejtek 4-16%).
Emelkedett: heveny leukémia, mononucleosis, multiplex myeloma.
Csökkent: AIDS-ben, heveny vírusfertőzésben, Hodgkin-kórban, immunhiányos állapotokban és leukémiában.

Kortizol, vérszérumban

A mellékvesekéreg termeli, reggel magasabb a szintje. A cukor-, fehérje- és zsíranyagcserére hat, az immunrendszer szabályozását segíti.
Emelkedett: fizikai és lelki stressz hatására. Cushing-szindróma és Addison-kór diagnosztizálásához használják.
Csökkent: adrenogenitális szindróma, egyes gyógyszerek szedése.

Monocyták

A fehérvérsejtek egyik típusát alkotják. Elnyelik és megsemmisítik a különböző mikroorganizmusokat. Amikor a monocyták elhagyják a vért és bekerülnek a szövetekbe, ott átalakulnak makrofágokká.
A makrofágok – működésük alapján – nagyon közel állnak a monocytákhoz, és részt vehetnek a szövetekben végbemenő fertőzésekkel szembeni harcban, valamint megsemmisíthetik az elhalt sejteket.
Emelkedett: idült gyulladásos betegségekben, parazitafertőzésekben, tuberkulózisban (tbc), vírusfertőzésekben.

Trigliceridek

A trigliceridek vagy semleges zsírok a glicerin és más, hosszabb szénláncú zsírsavak származékai. A trigliceridek a sejtek legfontosabb energiaforrását képezik. Egy része táplálékkal kerül a szervezetbe, de termelődik is bennünk, főleg a májban, kisebb részben a vesében és a szívizomban.
A trigliceridek elemzését az érelmeszesedés (ateroszklerózis) és egyéb betegségek diagnosztizálásában használják fel.
Magasabb triglicerid szint: szívkoszorúér-betegség, miokardiális infarktus, magas vérnyomás esetén, továbbá ateroszklerózisnál, agyér-trombózisnál, krónikus veseelégtelenségnél, elhízásnál, vírusos májgyulladásban, máj cirrhózisnál, glükóz intoleranciánál, Down-szindrómában, anorexiánál, hypercalcaemiánál stb. figyelhető meg.
Alacsony triglicerid szint: terhesség, orális fogamzásgátlók, nemi hormonok szedése esetén.

Laktát-dehidrogenáz, összes (LDH)

Ez az enzim sok szövetben jelen van, és a laktát–piruvát átalakulásért, a sejt energiatermelésének egyik alapvető lépéséért felelős.
Emelkedett: szívinfarktus, daganatok, máj- és izombetegségek, sérülések, vírusos hepatitis, izomsorvadás, haemolitikus anémia, tüdőgyulladás, tüdő infarktus, heveny hasnyálmirigy-gyulladás, vesebetegség, megaloblastos anémia.

Trijód-tironin (T3), szabad

A pajzsmirigy által termelt hormon. Pajzsmirigy-túlműködés esetén emelkedett az értéke.
A trijód-tironin (T3 vagy FT3) szint mérésének a hypothyreosis diagnosztikájában nincs jelentősége, mert a T3 szinte bármilyen súlyosabb betegségben – normális pajzsmirigyműködés esetén is – alacsony lehet (ez az úgynevezett „euthyreoid sick syndroma” vagy „nonthyroidal illness”).

Trigliceridek (semleges zsírok), vérplazmában

A trigliceridek vagy semleges zsírok a glicerin és más, hosszabb szénláncú zsírsavak származékai. A trigliceridek a sejtek legfontosabb energiaforrását képezik. Egy része táplálékkal kerül a szervezetbe, de termelődik is bennünk, főleg a májban, kisebb részben a vesében és a szívizomban.
A trigliceridek elemzését az érelmeszesedés (ateroszklerózis) és egyéb betegségek diagnosztizálásában használják fel.
Magasabb triglicerid szint: szívkoszorúér-betegség, miokardiális infarktus, magas vérnyomás esetén, továbbá ateroszklerózisnál, agyér-trombózisnál, krónikus veseelégtelenségnél, elhízásnál, vírusos májgyulladásban, máj cirrhózisnál, glükóz intoleranciánál, Down-szindrómában, anorexiánál, hypercalcaemiánál stb. figyelhető meg.
Alacsony triglicerid: terhesség, orális fogamzásgátlók, nemi hormonok szedése esetén.

Húgysav, vérszérumban

A purin anyagcsere végterméke. Egyes emberek elégtelenül választják ki a húgysavat, így az felhalmozódik a vérükben.
Köszvény felismeréséhez, veseelégtelenségben szenvedőknél és kemoterápia vagy besugárzás utáni túl magas húgysavszintek esetén azok monitorozásához használjuk.
A magas húgysavszintek nagyon erős ízületi fájdalmakat okozhatnak. Az ízületi folyadékban húgysavlerakódás figyelhető meg.

Ammónia, vérszérumban

A fehérjéknek a bélrendszerben történő lebomlása során keletkezik. A májban karbamiddá alakul, majd a vesén keresztül választódik ki. Emelkedett szintje letargiát, zavartságot, remegést, esetleg kómát okoz.
Emelkedett: májelégtelenség, túlzott fehérjebevitel, gyógyszerek pl. vízhajtók.
Csökkent: veseelégtelenség, gyógyszerhatás.

Foszfolipidek, vérszérumban

A foszfolipidek olyan összetett lipidek, amelyekben zsírsavak, foszforsav és további olyan vegyületek találhatók, amelyek sok esetben nitrogént tartalmaznak. Megtalálhatók az idegszövetben, részt vesznek a zsírok, zsírsavak és koleszterinek szállításában.

C-reaktív fehérje (CRP)

Normál esetben a C-reaktív protein a vérszérumban nincs jelen. A vérben történő megjelenése nem specifikus, bármely akut fertőző gyulladásos és degenerációs folyamat esetén megfigyelhető.
Gyulladás hatására a májban termelődő fehérje. A magas érzékenységű CRP tesztet egészséges emberek érelmeszesedés kockázatának becslésére is használják. A CRP értéke a gyulladás kezdete után 6 órával emelkedik, 50 óra múlva éri el a csúcsértéket.
Emelkedett: fertőzések (baktériumok, vírusok, paraziták, gombák), autoimmun betegségek, szívinfarktus, daganatos betegségek.

Szérum fehérje

A fehérjék aminosavakból álló vegyületek, melyek az élő sejt alkotórészei. Emésztés folyamán a fehérjék hidrolízis útján aminosavakra bomlanak, melyek a májban ismét szintetizálódnak.
Emelkedett: egyes hepatitisekben, májcirrhosisban, plazmasejtes leukémiában.
Csökkent: táplálkozási hiányban, felszívódási zavarokban, vesebetegségben (nephrosis szindróma).
Mindkét állapot viszonylagos is lehet a sejten kívüli (extracelluláris) tér besűrűsödésekor, illetve felhígulásakor.

Prothrombin index (INR)
Elsősorban vérhígító (warfarin) kezelés értékelésére használjuk. A terápiás warfarin szint megfelelő, ha az INR az egészséges emberek 1-es értékének többszöröse, 2-3,5 közé kell beállítani.
Az elfogyasztott élelmiszer befolyásolja értékét. Magas káliumtartalmú élelmiszerek nem engedik, hogy az INR szint a terápiás tartományban maradjon.
 
Bilirubin összes, vérben
A bilirubin a hemoglobin lebontási terméke. Kimutatásának a máj és a vér megbetegedéseinél van jelentősége. Az emelkedett bilirubin szint első jele a sárgaság, okának tisztázásához több vizsgálat szükséges.
A koncentráció emelkedése hemolitikus állapotoknál (haemolyticus és sarlósejtes anémiákban), májszövet-károsodásnál (akut és krónikus diffúz májbetegségnél, hepatitisben, cirrhosisban, májáttétek esetén, epekövek miatt, epeút elzáródásnál), másodlagos dystrophiás májelváltozásoknál, jobb oldali szívelégtelenségnél látható. Ide tartoznak az olyan betegségek, mint pl. a cholestaticus hepatitis, a primer biliaris cirrhosis, a gyógyszermérgezés (paracetamol, izoniazid, rifampicin, klórpromazin), az epevezetékek elzáródása (epekőbetegség, epedaganatok).
Öröklődő, idült állapotokban, anyagcsere-megbetegedésekben ugyancsak emelkedett a szintje (Wilson-kór, Gilbert-kór, Dubin–Johnson, Rotor-szindróma, Crigler-Najjar szindróma).
A legújabb kutatások szerint dohányosoknál az alacsonyabb bilirubin szint a tüdőrák magasabb kockázatát jelzi.
 
Vörösvértest (erythrocyta), vérben
A vér alakos eleme, amely az oxigén szállításáért felelős haemoglobint tartalmazza.
Emelkedett: polycythaemia, kiszáradás, szöveti hypoxia, nagy magasságban való tartózkodás, idült légúti betegség, belső elválasztású mirigyek egyes betegségei, vesebetegségek, mérgező anyagok (arzén, réz, ólom, benzol, kobalt), egyes daganatok, terhesség.
Csökkent: vérszegénység (különféle anémiák), a vérképző faktorok hiányának következtében jön létre, illetve fokozott vörösvértest-szétesés következtében, a csontvelő elégtelen termelése miatt.
 
Tiroxin (T4)
A pajzsmirigy által termelt hormon. A sejtek anyagcseréjét szabályozza. A tiroxin értéke csak a szabályozó rendszer többi hormonjával (TSH, T3, FT3) és a klinikai tünetekkel együtt értelmezhető.
Emelkedett: pajzsmirigy-túlmüködés esetén.
Csökkent: pajzsmirigy-alulműködésben.
 
Thyreotrop hormon (TSH)
A hypophysis elülső lebenye által termelt hormon, amely stimulálja a pajzsmirigy növekedését és hormontermelését. Szabályozza a pajzsmirigy jódfelvételé,t a thyreoid hormonok szintézisét és a hormon kivlasztását.
Növekedett: pajzsmirigy-alulműködést (hypothyreosis) jelez, vagy az autoimmun pajzsmirigygyulladás lecsengőben lévő szakaszát, de jódtartalmú anyagok bevitele is okozhatja.
Csökkent: pajzsmirigy-túlműködés (hyperthyreosis), autoimmun pajzsmirigygyulladás kezdeti szakasza, Basedow-kór, Hashimoto-kór kezdetén. Gyógyszermellékhatás (pl. ösztrogének), akut betegségek (pl. hyponatraemia), felszívódási zavarok ugyancsak szóba jöhetnek.
Önmagában kevés a pajzsmirigy működésének egyértelmű diagnózisához; ehhez más véralkotók vizsgálata is szükséges.
 
Reticulocyták, perifériás vérben
Fiatal, éretlen vörösvértest alakok. Képződésük az aktív vér-újraképződéssel történik. A sejtmagjuk kilökődik, amint a végleges vörösvértest-érettség kialakul.
Emelkedett: akut vérvesztés, akut haemolysis, haemoglobinopathia, idült oxigénhiány, lépeltávolítás, vashiány, B12-vitamin-hiány, folsav hiány, fertőzések, ólommérgezés esetén.
Csökkent: csontvelő-károsodás (szepszis, kemoterápiás kezelés, sugárkezelés, pajzsmirigy-alulműködés, veseelégtelenség, májelégtelenség,vértranszfúzió stb.) esetén.
Egészséges ember vérében a reticulocyta szám nem haladja meg az összes vörösvértest 1%-át.
 
Lipidek, összes, vérplazmában
A lipidek kis molekulasúlyú anyagok.
A vérlipidek chylomicronok és lipoproteinek formájában vannak jelen. A vérplazmában 3 alapvető lipid osztály van: a koleszterin és észterei, a trigliceridek és a foszfolipidek.
A vérszérumban mért magas lipidtartalom a hiperlipidémia nevet viseli. Ez mint fiziológiás jelenség étkezés után 1-4 óra múlva figyelhető meg.
Emelkedett összlipid tartalom: akut és krónikus hepatitisek, mechanikus sárgaságok, cukorbetegség (diabétesz mellitus).