Hagyományos tibeti diagnosztikai módszerek

Minden gyógyászati rendszerről – így a tibetiről is – általánosan elmondható, hogy sajátos tünetek alapján tárja fel a betegséget. A tibeti gyógyászat diagnosztikai módszerei holisztikus módjai annak, hogy megvizsgáljuk a test – tudat és a három pszicho-fizikai energia állapotát, melyek kiegyensúlyozott helyzetükben megteremtik és támogatják az egészséget, kibillent, felzavarodott állapotuk esetén pedig a betegségek okaivá válhatnak.

A tibeti gyógyászat diagnosztikai módszerei:

 • anamnézis (kikérdezés)
 • tapintás (érintés, pulzusvizsgálat)
 • vizuális diagnózis (megfigyelés, szemrevételezés)
Kikérdezés

Az orvos először kikérdezi a pácienst az egészségi állapotáról, táplálkozásáról, életmódjáról, kórtörténetéről és megvizsgálja a beteg alkatát. Gondosan megvizsgálja a tüneteket, a fiziognómiát, a hangulatot, az érzéseket, a pszichés állapotot, valamint az étrend, az életmód és évszak, klíma beteg állapotára való hatását.

A kikérdezés általában négy csoport köré rendeződik, melyek rendszerint lefedik az anamnézissel megszerezhető szükséges információkat:

 • a páciens jelen panaszainak oka,
 • a rendellenesség állapota, körülménye,
 • a test különböző részein jelentkező kellemetlen érzés, fájdalom,
 • általános tünetek.

E négy kérdéskör segít feltárni az adott panaszokért, rendellenességekért felelős pszicho-fizikai energiát.

Tapintás

A pulzus vizsgálata alapvető diagnosztikai módszer a tibeti gyógyászatban, amit Tibetben már évezredek óta használnak. E módszernek részletes magyarázatát a tibeti gyógyászat négy tantrája közül a negyedik taglalja. Kifejti, hogy az artériákban áramló vér és a lung nevű pszicho-fizikai energia szállítja a tudat, a test és a szervek energiájának információit.

A tibeti gyógyászat pulzusdiagnosztikáról szóló fejezete azt írja:

’A radiális artéria az orvos és beteg közötti hírvívő.’

A szív ritmusa nem csak a saját állapotáról ad információt, hanem közvetíti az egészséges és egészségtelen szervek, valamint a betegségek rezgéseit. Ahogyan az óceán hullámai átfedés nélkül haladnak tovább, úgy a szívverés sem szórja szét a szervek és betegségek rezgéseit, hanem továbbítja azokat a radiális artériába. A pulzusolvasás nagyon kifinomult, a tapasztalat szerzése nagyon hosszú időt és sok gyakorlást igényel.

A tapintással végzett vizsgálat a pulzus olvasásán kívül kiterjed a bőr vizsgálatára, a testhőmérsékletre, de a haj- és bőr elemzésére is.

Megfigyelés

A vizuális diagnózis a páciens testének, vizeletének, szemének vizsgálatára és elemzésére szolgáló módszer. A megfigyelés nagyon fontos módszer a diagnózisban mivel az egészséges és az egészségestől eltérő jeleket az orvos közvetlenül a szemével tapasztalja. A vizuális vizsgálatnak öt különböző típusa van, melyeket a különböző rendellenességek feltárására alkalmazunk. Nem szükséges ezeket a módszereket mind együtt alkalmazni, de számos lehetőséget kínálnak az egyszerű módszerekkel történő információszerzésre.

 1. alkati vizsgálat
 2. nyelv vizsgálat
 3. fülvéna vizsgálat
 4. szem és szemvéna vizsgálat
 5. vizeletvizsgálat