Tanfolyam

Főzőtanfolyam

Ételek a tibeti gyógyászat elvei szerint

A főzőtanfolyam célja, hogy a résztvevők bepillantást nyerjenek ebbe a különleges tudásba, megismerve saját alkatukat, majd a számukra leginkább megfelelő alapanyagokat, élelmiszereket. Információt szereznek, hogy melyek azok a nyersanyagok, élelmiszerek, amit el kellene kerülniük vagy legalábbis ritkábban fogyasztani.

Szinte mindenki ismeri a Hippokratésznek tulajdonított mondást – miszerint – a halál a belekben lakozik.

A tibeti gyógyászat a terápiát négy részben határozza meg, melyek közül az első az alkatunknak megfelelő táplálkozás, aminek átfogó, körültekintő alkalmazása már önmagában egy komplex tudomány.

A tanfolyamon lefektetjük az alapjait annak, amire építve egy egészséges, az alkatuknak megfelelő táplálkozási szokást tudnak kialakítani, mellyel számtalan zavar és kibillentség megelőzhetővé válik.

Felismerjük, hogy amennyiben a ‘halál a belekben lakozik’, úgy az egészség forrása is ott található.

A négy terápiás ág közül nem véletlenül az első – és az egészség megtartásához egyik legfontosabb – a megfelelő táplálkozás.

A gyógyító figyelembe veszi az ételek – életnedvekre hasznos avagy káros – típusát, az elfogyasztott ételek mennyiségét, a napi étkezések számát és azok megfelelő idejét. Az öt elem tana szerint megvizsgálja az ételt annak minősége és természete szerint. 

A tanfolyam fontossága

A helytelen táplálkozás, akár közvetlen okozója lehet betegségeknek éppúgy, mint az egymással össze nem illő ételek fogyasztása vagy alkatnak, állapotnak, évszaknak, napszaknak nem megfelelő étkezés. Különösen fontos lenne, ha tisztában lennénk önmagunk alkati sajátosságaival, mindezt azért, hogy az annak megfelelő, tudatos táplálkozásunkkal a harmonikus egyensúlyt fenntartsuk. Kibillentség esetén táplálkozásunkon annak tudatában kellene változtatni, hogy milyen természetű a probléma – hideg vagy forró – és a kórok a három nedv milyen irányú és erősségű zavarából ered.

Természetesen vannak általános irányelvek, melyek mindenkire alkalmazhatóan nagyobb fizikai jóléthez és vitalitáshoz vezetnek, ami valójában nem más, mint egy tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott, természetes táplálkozás, alacsony zsírbevitellel, mérsékelt húsfogyasztással, a túlzottan domináns ízek kerülésével, mint pl. a nagyon édes vagy nagyon sós ételek. Az alkohol fogyasztása is mértékkel ajánlott. A modern, nagyvárosi életben a gyorséttermi ételek zsírtartalma magas, viszont igazi élő tápértéke nincs. Javasolt még kerülni az ecetes, befőzött és konzerv ételek és italok fogyasztását, különösön a gyermekkor éveiben, így megelőzve a különböző betegségek korai megjelenését.

A javallat szerint, a legoptimálisabb, ha az étkezés befejeztével a gyomor háromnegyed része kerül megtöltésre úgy, hogy fele szilárd étellel, egynegyede folyadékkal telített, a maradék negyed pedig maradjon üres az emésztő enzimek működéséhez.

Az oktatóról

"Gyermekkorom óta érdekel a keleti gyógyászat, filozófia és egyéb művészetek. A tízes éveim elején fordultam a buddhizmus felé és 14 éves korom óta foglalkozom harcművészettel. Mindkettő az életem szerves részévé vált. A teljességünkkel – mint test, energia és tudat – dolgozó tantrikus buddhista és bön módszerek tanulmányozásán és gyakorlásán keresztül ismerkedtem meg előbb a buddhista gyógyászattal, majd a hagyományos tibeti medicina alapjaival. Kisgyermekkoromban voltak az első meghatározó élményeim a testünkben áramló energiákkal kapcsolatban, melyek természetes módon tereltek azok tanulmányozása, majd alkalmazása felé. Ezen energiák irányítását és különböző hatékony felhasználását legelőször a harcművészetekkel kapcsolatban sajátítottam el, majd később az energia gyógyításra való felhasználását tanultam."
Erdélyi Zoltán
tibeti gyógyász
Az aktuális eseményt keresd az eseménynaptárban!