Korunk pestise: a stressz

Emberi létezésünk alapja egy fizikai test, melynek pszicho-fizikai működését – a tibeti gyógyászat elmélete szerint – három energetikai együttható irányítja, melyek az öt elem – föld, víz, tűz, levegő, tér – biológiai megnyilvánulásai, és ezen elemi energiák bonyolult, de finom rendszeréből emelkednek ki mozgás, hő, nedvesség formájában és az egyedülálló élettani jellemzőket adják. Uralják a testi alkotókat, energiákat és a tudatot, kialakítva a személy tudati és fizikai jellemzőit, temperamentumát és minőségeit, és a fogantatás pillanatától az élet végéig működnek.

Nevezik őket a három alkotónak vagy a három alapenergiának is. Ezek sorban a Szél, az Epe és a Nyálka. Egyensúlyuk felbomlásáig a test fejlődését és normál működését támogatják, ilyenkor nevezve őket teremtő erőknek. Felzavarodásuk kibillentséghez, betegséghez, fiziológiai öregedéshez, végső felbomlásuk pedig halálhoz vezet. Romboló működésük esetén ártó erőkként hatnak.

Az egészség, mely magában foglalja a mentális és érzelmi jólétet is, ennek a három együtthatónak az egyensúlyától függ. Lényeges megemlíteni, hogy mivel minden ember különbözik, a nedvek egyensúlyi helyzete egyénenként változik.

A Szél rendszer magában foglalja a levegő és a tér elem aktivitását és szorosan kapcsolódik a központi és a másodlagos – perifériás – idegrendszerhez. A Szél magába foglal minden pszichológiai állapotot és funkciót. 

A Szél kiegyensúlyozott állapotában egyensúlyban tartja az Epét és a Nyálkát is, de amikor külső vagy belső hatás következtében maga a Szél felzavarodik, megtámadja a másik két alkotót, elszív az erejükből és egyensúlytalanságot teremt.

Mivel a Szél szorosan kapcsolódik az idegrendszerhez, ezért kiegyensúlyozatlan állapota kibillentséget teremt a tudatban és az idegrendszerben, ami így érzékenyebbé, törékenyebbé válik. 

‘Civilizált’ életmódunkban, viselkedésünkben különösen erős stresszorok vannak jelen, melyek tornádóvá alakítják a szélenergiát, létrehozva így a szorongást, álmatlanságot, túlpörgést, pánikot, kiégést.

Ezt a folyamatot és ennek szervezetre gyakorolt hatásait járja körül az előadás.

Az előadás témái

Az előadóról

"Gyermekkorom óta érdekel a keleti gyógyászat, filozófia és egyéb művészetek. A tízes éveim elején fordultam a buddhizmus felé és 14 éves korom óta foglalkozom harcművészettel. Mindkettő az életem szerves részévé vált. A teljességünkkel – mint test, energia és tudat – dolgozó tantrikus buddhista és bön módszerek tanulmányozásán és gyakorlásán keresztül ismerkedtem meg előbb a buddhista gyógyászattal, majd a hagyományos tibeti medicina alapjaival. Kisgyermekkoromban voltak az első meghatározó élményeim a testünkben áramló energiákkal kapcsolatban, melyek természetes módon tereltek azok tanulmányozása, majd alkalmazása felé. Ezen energiák irányítását és különböző hatékony felhasználását legelőször a harcművészetekkel kapcsolatban sajátítottam el, majd később az energia gyógyításra való felhasználását tanultam. A tibeti gyógyászatot autentikus tibeti forrásból, Prof. Pasang Aryatól tanultam, a képesítésemet Svájcban szereztem."
Erdélyi Zoltán
tibeti gyógyász

Dátum

2020.okt.15
Expired!

időpont

18:00 - 20:30

Résztvételi díj

3.000HUF

Helyszín

MagNet Közösségi Ház
Magyarország 1062 Budapest, Andrássy út 98. Bojtorján terem
Kategória

Szervező

Menla Khang Oktatási Központ
Telefon:
+3620 501 1289
Email
info@menlakhang.com