Dákini

A mindent mozgató női energia

A megvilágosodás megvalósításának alapja egy emberi test. Férfi vagy női, nincs nagy különbség. De, ha egy nő a tudatát a megvilágosodás felé fordítja, a női test jobb.

Guru Rinpocse

A buddhizmusban a női minőség az aktív, cselekvő bölcsességet és a megnyilvánulások létrehozására alkalmas tiszta képességet jelenti. Ez a mindent betöltő, mindent mozgató, mindenre kiterjedő, szándék nélküli energia természete szerint aktív, ezért a dákini alakját jellemzően táncolva ábrázolják, ami térben történő folytonos mozgására utal.

A dákini a női princípium megtestesülése. Alapja mindennek, ami intuitív, reményteli, fénylő és bölcs. Időtlenül – egy pillanat alatt – képes megnyilvánítani a szükséges módon korlátlan minőségeit. Ő a kapuja a világban való létezésnek és a végső igazságnak is.

A dákini (szkt: डाकिनी; tib: མཁའ་འགྲོ་མ་ – mkha’ ‘gro ma) szanszkrit kifejezés a repülés képességére utal. A dákinire használt tibeti szó a khandroma, ami égjárót, égen táncolót jelent.

A tibeti kifejezés első része a kha (tib. མཁའ – mkha’) teret, eget jelent, ami a minden megnyilvánulást lehetővé tevő üresség végtelen kiterjedése, minden tapasztalás alapja. A második szó, a dro (tib. འགྲོ – ’gro) a mozgásra utal, a harmadik ma (tib. མ – ma) szó a női minőséget jelöli. 

A mindent mozgató női energiának szeretnénk tisztelegni ezzel az előadással Nőnap alkalmából. 

Az előadás témái

A nők helyzete a különböző buddhista ösvényeken.

 • Dákinik a tantrában és a dzogcsenben.
 • A dákinik négy fő osztálya.
 • Dákinik a Három Állapot szerint.
 • A két nem közötti különbséget viszgáljuk a tibeti gyógyászat és a tantrikus hagyomány szerint – leginkább – az alábbiaknak megfelelően.
  • Testi különbségek. 
  • Energetikai különbségek.
  • Tudati különbségek.

  Dátum

  2023.márc.03
  Expired!

  időpont

  18:00 - 20:30

  Résztvételi díj

  3.500HUF

  Helyszín

  Menla Khang Oktatási Központ
  Magyarország 1137 Budapest, Katona József utca 31. 15-ös kapucsengő.

  Szervező

  Menla Khang Oktatási Központ
  Telefon:
  +3620 501 1289
  Email
  info@menlakhang.com

  Előadó

  • Erdélyi Zoltán
   Erdélyi Zoltán
   Tibeti orvos

   Gyermekkora óta érdekli a buddhizmus, a keleti filozófia, gyógyászat és egyéb művészetek. Közel négy évtizede tanul és gyakorol harcművészetet és majd három évtizede tanít. Buddhista tanító, foglalkozása szerint tibeti orvos.