Békés nyugalom

A nyugalomban való időzés meditációja

Ha az éberség kötelével
a tudat elefántját erősen megkötöd,
minden félelmed megszűnik s
az érdemek kezedbe hullanak.

Sántidéva

A békés nyugalom (tib. ཞི་གནས – zhi gnas; szkt: शमथ – śamatha) – shiné – a buddhista ösvény két központi meditációs módszerének egyike, ami az ítélkező, fogalmi tudattal végzett gyakorlás.

Ugyan a buddhista hagyomány mindent Sákjamunitól eredeztet, ezt a módszert már a Buddha előtt is tanították. A meditációs módszerek legtöbbje – a Buddha előtti időktől kezdve egészen napjainkig – leginkább a békés, elnyugodott tudat elérését célozza. A tudat békés állapotában megjelenhetnek a boldogság, öröm különböző – akár extatikus – szintjei, de – lényeges kiemelni, hogy – nem vezetnek el a végső megvilágosodásig.

A Buddha Nemes(eknek szóló) Nyolcrétű Ösvényének utolsó szintje a Helyes összpontosítás elsősorban a nyugalom-típusú meditációval foglalkozik, amely az összpontosított nyugalom állapotait célozza meg.

A nyugaton elterjedt mindfulness valójában a békés nyugalom gyakorlása közben esetlegesen megjelenő hibák egyik ellenszere, ami az éberség (tib. དྲན་པ – dran pa; szkt. स्मृति – smṛti).

A shiné gyakorlásával egy békés, mégis éber, – szinte – megingathatatlan állapot jön létre, ami létrehoz egy olyan nyugodt tudatteret, amiben képesek vagyunk a zavaró gondolatok és érzelmek elterelődésétől és a feszültség, nyugtalanság minden fajtájától mentes összpontosításban való időzésre.

A nap során a shiné alapjaiba nyerünk betekintést, ami lefekteti egy hat alkalmas – egymásra épülő – kurzus alapjait, ahol mélyebb betekintést nyerünk a különböző Utak nyugalom-meditációba.

Az előadás témái

A páli kánontól a tibeti hagyományig.

A békés nyugalom elérésének két típusa

A békés nyugalom fejlődésének kilenc szakasza a tudat lenyugatásától a kiegyensúlyozottságban való elnyugvásig.

A tudat lenyugtatásának kilenc módja a négy elköteleződéssel értelmezve.

A tudat lenyugtatásának kilenc szakasza a hat erő alkalmazásán keresztül valósul meg.

A békés nyugalom gyakorlását akadályozó öt hiba.

A békés nyugalom gyakorlását akadályozó öt hiba megszüntetésére szolgáló nyolc ellenszer.

Bepillantás a békés nyugalomba.

Dátum

2023.márc.11
Expired!

időpont

10:00 - 17:00

Résztvételi díj

13.000HUF

Helyszín

Menla Khang Oktatási Központ
Magyarország 1137 Budapest, Katona József utca 31. 15-ös kapucsengő.

Szervező

Menla Khang Oktatási Központ
Telefon:
+3620 501 1289
Email
info@menlakhang.com

Előadó

  • Erdélyi Zoltán
    Erdélyi Zoltán
    Tibeti orvos

    Gyermekkora óta érdekli a buddhizmus, a keleti filozófia, gyógyászat és egyéb művészetek. Közel négy évtizede tanul és gyakorol harcművészetet és majd három évtizede tanít. Buddhista tanító, foglalkozása szerint tibeti orvos.