A buddhizmus alapjai

Helybenjárás a megvilágosodás felé

Minden, amit tanítok a szenvedés és a szenvedés vége.

Sákjamuni

A jelenségek állandó változása minden szenvedésünk forrása.

A tanítások szerint mi – az érző lények – a létezés körforgásában ragadtunk, amit szamszáraként ismerünk. Ebben céltalanul bolyongunk az önmagunkhoz való ragaszkodásunk szorítása miatt.

Több, mint 2500 évvel ezelőtt Sziddhárta, egy harcos családból származó férfi azt tűzte ki célul, hogy felfedezze, miként lehet véget vetni ennek a végeláthatatlannak tűnő szorításnak.

Az előadás ebbe kíván adni egy rövid betekintést.

Az előadás témái

Sákjamuni Buddha (szkt. Śākyamuni; tib. སངས་རྒྱས་ཤཱཀྱ་ཐུབ་པ་ – sangs rgyas shAkya thub pa) – Gautama Sziddhartha indiai herceg, aki az i. e. hatodik században érte el a megvilágosodást (így vált buddhává). Tanította azt a szellemi utat, amelyet ma buddhizmus néven ismerünk, és amelyet milliók követnek szerte a világon.

a szenvedés nemes igazsága: a születés szenvedés, az öregség szenvedés, a betegség szenvedés, a halál szenvedés, a szomorúság, kesergés, fájdalom, bánat és kétségbeesés szenvedés. Együtt lenni azzal, amit nem szeretünk, szenvedés, elválasztva lenni attól, amit szeretünk, szenvedés, nem jutni hozzá ahhoz, amit kívánunk, szenvedés. Mindent egybevetve a szenvedés a ragaszkodásnak alávetett öt léthalmaz.

a szenvedés keletkezésének nemes igazsága: ez a szomj, ami újraszületéshez vezet, élvezet és vágy kíséri, hol ebben, hol abban gyönyörködik, nevezetesen az érzékek szomja, a létezés szomja, a nemlétezés szomja.

a szenvedés megszűnésének nemes igazsága: ez pedig ugyanannak a szomjnak maradéktalan elhagyása, megszűnése, feladása, a lemondás, megszabadulás, elszakadás attól.

a szenvedés megszűnéséhez vezető út nemes igazsága: ez bizony a nemes nyolcas út, nevezetesen a helyes szemlélet, helyes elhatározás, helyes beszéd, helyes cselekedet, helyes életvitel, helyes törekvés, helyes figyelem, helyes összeszedettség.

Kis Jármű (szkt. hīnayāna; tib. ཐེག་དམན་ – theg dman) Talán pontosabb ‘a kisebb eredmény járműve’ megnevezés. Követőeit alapvetően a motivációjuk különbözteti meg a nagy jármű követőitől. A kis jármű gyakorlói a személyes megszabadulására törekszenek.

Nagy Jármű (szkt. mahāyāna; tib. ཐེག་པ་ཆེན་པོ་ – theg pa chen po) Lényege a buddhaság elérésére való törekvés, amely segít minden lénynek megtalálni a szenvedéstől való megszabadulást. Ezt a törekvést bódhicsittának nevezik, és mind abszolút, mind relatív szinten megvalósul.

Elpusztíthatatlan Vadzsra Jármű (szkt. vajrayāna; tib. རྡོ་རྗེ་ཐེག་པ་ – rdo rje theg pa) vagy mantra jármű. A vadzsrajána tanítása és gyakorlata a tibeti hagyomány középpontjában áll. A bódhicsitta motivációján alapuló út számos erőteljes módszert tartalmaz az érdem és a bölcsesség felhalmozására, melyek segítségével gyorsan eljuthatunk a valódi természetünk közvetlen felismeréséhez. Lényeges kiemelni, hogy ezek a módszerek csupán ügyes eszközök, nem pedig maga a cél.

Dátum

2023.jan.27
Expired!

időpont

18:00 - 20:30

Résztvételi díj

3.500HUF

Helyszín

Menla Khang Oktatási Központ
Magyarország 1137 Budapest, Katona József utca 31. 15-ös kapucsengő.

Szervező

Menla Khang Oktatási Központ
Telefon:
+3620 501 1289
Email
info@menlakhang.com

Előadó

  • Erdélyi Zoltán
    Erdélyi Zoltán
    Tibeti orvos

    Gyermekkora óta érdekli a buddhizmus, a keleti filozófia, gyógyászat és egyéb művészetek. Közel négy évtizede tanul és gyakorol harcművészetet és majd három évtizede tanít. Buddhista tanító, foglalkozása szerint tibeti orvos.