Képzés

Tibeti moxaterápia

Melegítéses-égetéses gyógymód

A tibeti moxaterápia egy fejlett gyakorlat és a természetes energiavezetékek pszicho-fizikai alakzatán alapul és nem azt a rendszert használja, amit a kínai meridián-tan fejt ki. A energetikai elképzelés szerint a fizikai test olyan, mint egy bambuszkosár, melyen apró nyílások vannak. Ahogy ezeken a nyílásokon keresztül megláthatjuk a kosár belsejében található dolgokat, úgy a testet átszövő láthatatlan természetes energiavezetékek összekapcsolják a test külső felszínén található pontokat a belső szervekkel. Amikor a test megfelelő helyzetben (természetes állapotában) van az energiavezetékek (csatornák) lehetővé teszik a belső szervek közvetlen elérését a hőterápiák által. Az energiavezetékek kapcsolatban vannak a szervek életerejével és az alapvető feladatukkal.

A nyugaton elterjedt moxa kifejezés a japán mogusza szó latinosított változata, ami égő füvet jelent. A több ezer éves eljárás – mely régebbi időkig nyúlik vissza, mint az akupunktúra – egy sajátos melegítéses, égetéses gyógymód, mely leginkább a testen található energiapontokon keresztül fejti ki hatását. A kezelés során az adott pontok energetikailag megnyílnak és a hő által keltett sugárzó hatás az energiapályákon keresztül eljut a ponthoz kapcsolódó szervhez vagy területhez, ezáltal lenyugtatja a szelet, megszünteti a hideget és nedvességet.

Bővebben a tibeti moxáról

tibeti-moxa6

A nálunk még kevésbé ismert tibeti moxa terápia, a tibeti gyógyászat sajátos energetikai szemléletén és nedvtanán alapul. Eredeti neve me ca, ahol a tibeti me szócska tüzet, a ca pedig csatornát, vezetéket, gyökeret, lényegi pontot jelent.

Ez a terápia rendkívül hatásos a tibeti gyógyászatban ismert szél – és nyálka nedv felzavarodásából származó energetikai kibillentségek kezelésére, tehát minden olyan állapotra, amikor jellemzően energia és/vagy hő hiány van a szervezetben. Ilyenkor a személy lehet gyenge, fáradt, kimerült, fázékony, sápadt, nehezen mozog, és meleg után vágyik. Ezek a tünetek nagyjából a kínai gyógyászatban jang hiányként ismert állapottal egyeztethetők össze.

A moxa nagyon gyakran hatásosabb és nagyobb eredményeket produkáló kezelés, mint az akupunktúra. Van egy mondás, miszerint: ‘amit a tű nem gyógyít, meggyógyítja a moxa’.

Az általánosan használt kifejezés a külső hevítő terápiára a Tsug (a test pontjainak melegítése és nyomása), mely időnként a moxa szinonimájaként is szerepel. A tsug a fizikai test adott pontjainak különböző felhevített eszközökkel történő nyomása, melegítése, mellyel a belső kibillentségeket kezeljük.

A moxa – különösen a mongol moxa – rendkívül hatékony minden tudattal összefüggő kibillentség kezelésére. Ilyenek a szorongás, pánik, fásultság, mentális túlpörgés, álmatlanság, depresszió, melyet a tibeti gyógyászat a szél nedv felzavarodásából származó tünetek közé sorol. Amikor egy adott élethelyzetben vagy életszakaszban megnövekszik a stresszfaktorok száma, az felzavarja a szél energiát, minek hatására érzékenyebbekké válunk a stresszre, ami tovább korbácsolja a szél zavarát. Ebből a körből valamilyen a szél energiát lenyugtató terápia, kezelés nélkül nagyon nehéz kikerülni. Ezért a moxakezelés megelőző módszerként is kiválóan alkalmazható a stresszes időszakokban, mivel képes megerősíteni, növelni a stressz által felélt energiát.A nyálka nedv felszaporodása a test elnehezedését vonja maga után, aminek eredménye a lecsökkent emésztő hő, a lelassult vér-, nyirokkeringés és anyagcsere, melyek következménye a toxinok, salakanyagok felszaporodása és az elhízás.

Ezek kezelésére és megelőzésére is különösen hatékony a moxaterápia, mivel a hő fokozza a véráramlást, ezzel segítve a salakanyagok, toxinok kiürülését, ezáltal a szervezet méregtelenítését.

Fájdalomcsillapító hatása miatt a gyógyszerek mennyisége is csökkenthető.

A képzés témái

Az oktatóról

"Gyermekkorom óta érdekel a keleti gyógyászat, filozófia és egyéb művészetek. A tízes éveim elején fordultam a buddhizmus felé és 14 éves korom óta foglalkozom harcművészettel. Mindkettő az életem szerves részévé vált. A teljességünkkel – mint test, energia és tudat – dolgozó tantrikus buddhista és bön módszerek tanulmányozásán és gyakorlásán keresztül ismerkedtem meg előbb a buddhista gyógyászattal, majd a hagyományos tibeti medicina alapjaival. Kisgyermekkoromban voltak az első meghatározó élményeim a testünkben áramló energiákkal kapcsolatban, melyek természetes módon tereltek azok tanulmányozása, majd alkalmazása felé. Ezen energiák irányítását és különböző hatékony felhasználását legelőször a harcművészetekkel kapcsolatban sajátítottam el, majd később az energia gyógyításra való felhasználását tanultam."
Erdélyi Zoltán
tibeti gyógyász
Az aktuális eseményt keresd az eseménynaptárban!