Képzés

Tibeti gyógyszerkincs

A gyógyszerkészítés tibeti elvei

A tibeti gyógyszerkönyvben, leginkább a gyógynövények, növények és vadvirágok kerülnek alkalmazásra terápiás hatásuk miatt. Ezen kívül használnak még ásványi anyagot és kis számban megtalálhatóak állati-eredetű anyagok is. Számos ezen anyagok közül egész Ázsiában megtalálható, bár néhány különleges és különösen-erőteljes gyógynövény és ásvány kizárólag a tibeti magasföldön lelhető fel. E környezet eredeti jellegének következtében a tibeti material medica összetevői kiváltképp tiszták.

A tibeti gyógyító szerek két vezérelv szerint kerülnek megalkotásra – ezek az ‘íz’ és a ‘potencia’. A doktorok, gyógyítók az alapanyagok ízét megvizsgálva, ezek kombinációjából elkészítik a gyógyító szereket – ez ismert úgy, mint ‘íz’ szerinti gyógyító keverék. A material medica minden összetevője természetes potenciával bír, amely az íztől független, és ezt irányul használva áll össze a ‘potencia’ szerinti gyógyító keverék. A tibeti orvosi receptek ősi szövegei e gyógyszerek mindkét típusát leírják és a tibeti doktorok nemzedékei ezen leírások alapján készítették és készítik el napjainkban is. A tibeti gyógyszerekre jellemző, hogy számos összetevőt tartalmaznak – ezért ezek úgy ismertek, mint több-komponensű formulák. Egy egyszerű orvosság tartalmazhat 10 anyagot, amíg egy összetettebb formulában akár 70 összetevő is jelen lehet. A gyógyszerek pirula, por, főzet, koncentrátum, krém vagy kenőcs formájában találhatók meg. Hozzávetőlegesen 500 gyógyhatású formula van jelenleg is mindennapi használatban. Ezek a gyógyító szerek vagy orvosságok funkciójuk szerint helyreállítják a három életnedv egyensúlyát.

A képzés témái

Az oktatóról

"Gyermekkorom óta érdekel a keleti gyógyászat, filozófia és egyéb művészetek. A tízes éveim elején fordultam a buddhizmus felé és 14 éves korom óta foglalkozom harcművészettel. Mindkettő az életem szerves részévé vált. A teljességünkkel – mint test, energia és tudat – dolgozó tantrikus buddhista és bön módszerek tanulmányozásán és gyakorlásán keresztül ismerkedtem meg előbb a buddhista gyógyászattal, majd a hagyományos tibeti medicina alapjaival. Kisgyermekkoromban voltak az első meghatározó élményeim a testünkben áramló energiákkal kapcsolatban, melyek természetes módon tereltek azok tanulmányozása, majd alkalmazása felé. Ezen energiák irányítását és különböző hatékony felhasználását legelőször a harcművészetekkel kapcsolatban sajátítottam el, majd később az energia gyógyításra való felhasználását tanultam."
Erdélyi Zoltán
tibeti gyógyász
Az aktuális eseményt keresd az eseménynaptárban!