Elvonulás

Rejuvenációs elvonulások

A megfiatalodás tibeti módszere

A megfiatalodás titkos művészete (vagy rejuvenációs terápia) egy a tibeti gyógyászati tantrákban leírt nagyon fontos módszer, különösen azok számára, akik meg szeretnék őrizni aktivitásukat, erősíteni energiáikat, fiatalok szeretnének maradni és erőteljes test/tudatra vágynak. Ez az ősi módszer növeli a test erejét, regenerálja, fiatalítja a vitális szervek és az érzékszervek működését és javítja az életminőséget.

A különböző hosszúságú rejuvenációs (fiatalító) elvonulásaink mindegyike közel hasonló programterv szerint fut. Az elvonulás első felében tisztítjuk, méregtelenítjük a szervezetet, a második felében pedig a testet, energiarendszert regeneráló, energetizáló, fiatalító módszereket alkalmazunk.

Az ételek speciálisan úgy kerülnek összeállításra, hogy először a tisztítás, majd a hasznos tápanyagokkal való feltöltés érvényesüljön általuk.

A trul-khor gyakorlatok harmonizálják az energiarendszert és erősen támogatják a test tisztulási folyamatait, melyek által a tudat egy kiegyensúlyozott, örömteli állapotba kerül.

Részletek az elvonulásról

Általános programterv

0. nap

1. nap

2. nap

3. nap

4. nap

5. nap

Csülen – Az Esszencia bevétele

A csülen egy tibeti kifejezés, jelentése az ‘esszencia bevétele’ és a raszajanának nevezett, a rejuvenáció ősi, indiai hagyományával áll kapcsolatban. A csülen a tibeti gyógyászatban olyan, mint egy nagy erejű szupervitamin és a legmélyebb szinten tölti újra energiával az egész testet, egészségesen tart és növeli az élethosszt. Emellett világosságot teremt a tudatban, növeli a fizikai erőt, használatával csökken az alvásigény, a túlzott étvágy, általa mélyül a meditáció és növekszik a spirituális gyakorlás ereje. A hagyományos kínai gyógyászatban találjuk az ‘ősi’ vagy ‘születés előtti’ jing kifejezést. Ez az az energia, amit szüleinktől kapunk, és amit a vese területén raktározunk. Ez folyamatosan csökken az életünk során és nem lehet erősíteni, legjobb esetben is csak vigyázni lehet rá és a csökkenést lassítani. A csülen ezt az energiát célozza meg, képes hatni rá és az alapoktól újraépíteni. A csülen az egész lényed képes fiatalabbá varázsolni.

Trul-khor

Az elvonulás alatt végzett trul-khor (tibeti jóga) gyakorlatok nem igényelnek különleges lazaságot vagy speciális képességeket, ennek ellenére – vagy talán épp ezért! – rövid úton képesek eredményt hozni. Növeli az oxigénkapacitást, javítja a vér és nyirokkeringést, az egyensúlyt, harmonizálja a légzést, az energiarendszert, lenyugtatja a tudatot. A reggeli gyakorlatok jellemzően az érzékszervek és energiák felélesztését és tisztítását, a délutáni ülések pedig a testi működés fokozását, az energiaáramlás szabaddá tételét támogatják.

Ételek

Az elvonulás alatt fogyasztott ételek teljesen növényi alapúak és úgy kerültek összeállításra, hogy azok a legteljesebb mértékben támogassák a szervezet hatékony tisztulását, mindemellett nagyon ízletesek. Az elvonulásainkon minden étel tisztán növényi alapanyagokból készül, nem tartalmaz búzát és más gluténtartalmú összetevőt, tejet, cukrot és más mérgező vagy az egészséget nem támogató alapanyagot.

Javaslat szerint az elvonulás előtt 5-7 nappal a lehetőségekhez képest kerüld az állati eredetű termékek, koffein, búzaliszt, tej és fehér cukor fogyasztását, hogy ne szenvedj különösen a koffein elvonása miatt. Ezek helyett inkább lúgosító ételeket fogyasztunk, mint a pillangósok, glutént nem tartalmazó gabonák, nyers ételek, zöldség és gyümölcslevek. A menü kreatív, ötletes és ízletes. A táplálkozás – mely életünk nagyon fontos része – különös jelentőséggel bír az egészségünk szempontjából. Az időben felismert testi kibillentségek nagy részét – mielőtt azok betegségként megnyilvánulnának – meg lehetne szűntetni csupán a táplálkozás megváltoztatásával, mielőtt betegségként megnyilvánulnának.

Örömünkre szolgálna, ha az ételeink megihletnének téged és otthon is elkészítenéd.

Kezelések

Az elvonulás részét képezi a tibeti gyógyászat szerinti alkat meghatározása és az annak megfelelő táplálkozási tanácsadás.

Különleges módszereket tanulunk az energiacsatornák megtisztítására, az energiaáramlás erősítésére, harmonizálására, fájdalomcsillapításra és a tudatunk lenyugtatására. Különböző elvonulásokon más-más módszerek kerülnek ismertetésre, melyek sajátságosan az adott elvonulás fajtájához vannak összeállítva.

Fél óra kezelés az elvonulás részét képezi, melyet az elvonulást vezető terapeuták végeznek. Igény esetén lehetőség van ettől hosszabb privát kezelésre.

Mit várhatsz egy rejuvenációs elvonulás után?

Egy fiatalító elvonulás olyan komplex programot tartalmaz, melyben az egyes részek egymásra épülve, egymást támogatva a teljes rendszerünket egy kiegyensúlyozott, felfrissült, energiával telített állapotban hozzák. A terápia hatása akár azonnal is megmutatkozhat a testben és a tudatban egyaránt, melyek könnyedebbé válnak, telve pozitív érzésekkel. Az érzékszerveink tisztítása a testet könnyűvé és energiával telivé varázsolja. Nem érzünk erős késztetést az egészségtelen ételek, a húsevés, az alkoholfogyasztás, a túlzott kávézás, a dohányzás iránt. A rossz légzés és a test illata megváltozik. A három nedv egyensúlyba kerül, a vitális szervek energiája növekszik, a tudat kiegyensúlyozottá válik, a mérgek kiürülnek, a bőrbetegségek gyógyulásnak indulnak, a teljes emésztőrendszer működése összhangba kerül.

Programok

Workshopok

Ezeken az elvonulásokon különböző témákban tartunk előadásokat – workshopokat – melyek tudásanyagát magadévá téve a lehetőségekhez mérten be tudod azt építeni a napi elfoglaltságaid közé.

Szervezett séták

A szervezett séták az elvonulás részét képezik és fajtái az elvonulás helyétől függenek. Hegyes vidéken inkább túrának nevezhetjük, mint sétának. Elvonulásainkat mindig szép, nyugodt környezetben tartjuk a közelben érdekes, felfedezésre váró helyekkel, melyeket szervezéstől függetlenül is meg lehet látogatni, ha valaki szeretné, aki pedig inkább pihenésre vágyik, arra az elvonuló hely tökéletes alkalmas.

Helyszínek

Az elvonulás helyszíneit nagy körültekintéssel választjuk ki, hogy alapvetően nyugodt hétvégét tudjunk biztosítani. Minden helyszínünk városon kívül helyezkedik el – jellemzően vidéki helyszínek nem túl messze a fővárostól – gyönyörű tájjal és békés környezettel.

Az előadóról

"Gyermekkorom óta érdekel a keleti gyógyászat, filozófia és egyéb művészetek. A tízes éveim elején fordultam a buddhizmus felé és 14 éves korom óta foglalkozom harcművészettel. Mindkettő az életem szerves részévé vált. A teljességünkkel – mint test, energia és tudat – dolgozó tantrikus buddhista és bön módszerek tanulmányozásán és gyakorlásán keresztül ismerkedtem meg előbb a buddhista gyógyászattal, majd a hagyományos tibeti medicina alapjaival. Kisgyermekkoromban voltak az első meghatározó élményeim a testünkben áramló energiákkal kapcsolatban, melyek természetes módon tereltek azok tanulmányozása, majd alkalmazása felé. Ezen energiák irányítását és különböző hatékony felhasználását legelőször a harcművészetekkel kapcsolatban sajátítottam el, majd később az energia gyógyításra való felhasználását tanultam."
Erdélyi Zoltán
tibeti gyógyász
Az aktuális eseményt keresd az eseménynaptárban!