Kurzus

Kunye

Hagyományos tibeti masszázsterápia

Minden gyógyászati hagyománynak sajátos módszerei vannak az ember egészségi állapotának fenntartására és a kibillent állapotainak, betegségeinek kezelésére. A tibeti gyógyászatban évszázadokkal ezelőtt számos különféle módszer alakult ki, melyeket az idő és a tapasztalat igazolt.

A Kunye a tibeti gyógyászat gyakorlatias és különösen hatékony módszereinek egyike, mely helyreállítja az energiát és kiegyensúlyozza a három nedvet.

Mi a Kunye?

A hagyományos tibeti masszázsnak két jellegzetessége van.

A ku az olaj – vagy egyéb a masszázshoz használt anyag – alkalmazását jelenti, a nye pedig magát a masszírozás folyamatát. A módszert dzsugpa terápiának is nevezik.

Hatékonysága leginkább a szél-típusú vagy pszichológiai eredetű zavaroknál, betegségeknél szembetűnő.

Mind a gyógyítók, mint az egyszerű emberek – éljenek akár városokban vagy távoli vidékeken – között nagyon népszerű a kunye masszázs egész Tibet szerte, de kevésbé gyakorlott, mind akár Indiában, akár nyugaton a masszázs.

A kunye képes egyensúlyba hozni a testet és az energiaáramlást, lenyugtatja a tudatot, oldja a feszültséget és megszabadít a stresszes állapottól, a rossz alvástól.

Ellazítja a fejet, a nyakat, az izmokat, ízületeket, beleket, javítja az emésztést, jó hatású változókori tünetek és alapvetően a felzavarodott Szél-energia okozta kibillent állapotok esetén. A kunye különösen jó a vér- és a szél energia keringésének felélesztésére és serkentésére, ami támogatja a megfelelő energiaáramlást a testben.

A workshopról

A workshop tematikája

Az oktatóról

"Gyermekkorom óta érdekel a keleti gyógyászat, filozófia és egyéb művészetek. A tízes éveim elején fordultam a buddhizmus felé és 14 éves korom óta foglalkozom harcművészettel. Mindkettő az életem szerves részévé vált. A teljességünkkel – mint test, energia és tudat – dolgozó tantrikus buddhista és bön módszerek tanulmányozásán és gyakorlásán keresztül ismerkedtem meg előbb a buddhista gyógyászattal, majd a hagyományos tibeti medicina alapjaival. Kisgyermekkoromban voltak az első meghatározó élményeim a testünkben áramló energiákkal kapcsolatban, melyek természetes módon tereltek azok tanulmányozása, majd alkalmazása felé. Ezen energiák irányítását és különböző hatékony felhasználását legelőször a harcművészetekkel kapcsolatban sajátítottam el, majd később az energia gyógyításra való felhasználását tanultam."
Erdélyi Zoltán
tibeti gyógyász
Az aktuális eseményt keresd az eseménynaptárban!