Workshop

Hor-me

Mongol moxa terápia

A hor me vagy mongol moxa egy ősi terápiás módszer, mely a mongol gyógyászati hagyományon alapszik és a tibeti gyógyászat külső terápiáinak szerves részét képezi. A buddhizmus előtti bön gyógyászat több, mint 2000 évvel ezelőtt már leírja, mint a lung (szél) zavarokra alkalmazott egyik leghatékonyabb kezelést. A tibeti emberek által a legszélesebb körben gyakorolt otthoni gyógymódok egyike, könnyű alkalmazhatósága és nagy hatékonysága miatt.

A hor me egészen sajátos eljárás, egy speciális fajtája a hőközlő terápiáknak.

A módszer alkalmazása során gyógynövénykeverékkel megtöltött kis vászonzacskót melegített szezámolajba mártunk, majd a test adott pontjain kis nyomást gyakorolva végezzük a kezelést.

 

A hor me terápia célja a tudat és az idegrendszer lenyugtatása, szellemi és fizikai stressz okozta panaszok enyhítése, megszüntetése, az energiaegyensúly helyreállítása, ami olyan tudati kibillentségekben nyilvánul meg, mint nyugtalanság, érzelmi és mentális zavarok, feszültség, félelem, aggódás, szorongás, pánik, sokk, álmatlanság, depresszió, kimerültség, migrén.

 

A hor me alkalmazható együtt más terápiákkal, de önálló kezelésként is teljes módszer.

A workshopról

A workshop tematikája

Az oktatóról

"Gyermekkorom óta érdekel a keleti gyógyászat, filozófia és egyéb művészetek. A tízes éveim elején fordultam a buddhizmus felé és 14 éves korom óta foglalkozom harcművészettel. Mindkettő az életem szerves részévé vált. A teljességünkkel – mint test, energia és tudat – dolgozó tantrikus buddhista és bön módszerek tanulmányozásán és gyakorlásán keresztül ismerkedtem meg előbb a buddhista gyógyászattal, majd a hagyományos tibeti medicina alapjaival. Kisgyermekkoromban voltak az első meghatározó élményeim a testünkben áramló energiákkal kapcsolatban, melyek természetes módon tereltek azok tanulmányozása, majd alkalmazása felé. Ezen energiák irányítását és különböző hatékony felhasználását legelőször a harcművészetekkel kapcsolatban sajátítottam el, majd később az energia gyógyításra való felhasználását tanultam."
Erdélyi Zoltán
tibeti gyógyász
Az aktuális eseményt keresd az eseménynaptárban!