A három energetikai együttható

A három energetikai együttható (tib. nye pa szum; szkt. tridosha) – a tudati minőségen túl – az elemi energiák biológiai megnyilvánulásai.

Sorban:

  • szél (tib. rlung; szkt. vata),
  • epe (tib. mkhris pa; szkt. pitta),
  • nyálka (tib. bad kan; szkt. kapha).

Ezek alkotják azokat a – mind pszichikai, mind fizikai – dinamikus energiákat, melyek irányítanak minden biológiai, pszichológiai, pszicho-patológiai és érzelmi funkciót. Felelősek a szövetek kialakításáért, az egészség fenntartásáért, egyensúlyban tartják a testi rendszereket, a tápanyagot energiává és testalkotó anyagokká alakítják át, valamint összegyűjtik és eltávolítják a salakanyagokat. Ők tartják fenn az életet.

Kiegyensúlyozott, együttműködő állapotukban segítik a test fejlődését és fenntartják annak normál működését – ilyenkor teremtő erőkként (tib. ‘du ba) funkcionálnak. Együttműködő, kiegyensúlyozott állapotuk megzavarodása kibillentséghez, betegséghez (tib. nad), öregedéshez vezet, együttműködésük teljes szétesése, végső felbomlása pedig halálhoz. Romboló működésük esetén ártó erőkként (tib. gnod byed) hatnak.

Erre utal egyik sajátos elnevezésük a három hiányosság vagy három ártó, mert hiányos vagy tökéletlen minőségük és működésük miatt önmagukban hordják törékeny természetüket. Amint a közöttük lévő finom egyensúly elveszik, létrejön egy kibillent állapot, ami hosszabb fennállása esetén betegségként nyilvánul meg.  

A három energetikai együttható a szülőktől származó anyagi és szubtilis energiákból erednek, így az ő temperamentumuk és személyiségük nagyon erős hatással van a gyermek jellemzőire és tulajdonságaira.

Mindegyiknek sajátos természete van és őket meghatározó jellegzetességeik, melyek lehetnek a másikéval ellentétesek vagy megegyezőek. Mivel folyamatos kölcsönhatásban vannak egymással, ennek megfelelően kiegyensúlyozzák egymás erejét.

Az ellentétes minőségek semlegesítik az ellentétes energiák hatásait, így tartva egyensúlyba a rendszert, míg az egynemű tulajdonságok – pl. az azonos minőségű ételek vagy gyógyító szerek – növelik a jellegzetességeikben kapcsolódó együtthatók energiáját, viszont túlzó alkalmazásuk esetén rendellenes megnyilvánuláshoz vezethetnek.

Ennek megfelelően a nem megfelelő táplálkozás és életvezetés a betegség okává válik.

Összegezve: az energetikai együtthatók egymásra való hatása és együttműködése szabályozza a tudatot, az érzelmeket, a testi fejlődést, az átalakulást, az anyagcserét, a hőmérsékletet, a légzést, a vér- és nyirokkeringést, valamint az öregedési folyamatot és a halált.

Az energetikai együtthatók működésének ismerete alapvető fontosságú a tibeti gyógyászatban, ezekre épül a patológia, a táplálkozás, az életvezetés, a gyógyító szerek használata, valamint a külső terápiák és kiegészítő kezelések alkalmazása.

Alkati meghatározás

Az egyén pszicho-fizikai alkata a magzati fejlődés során alakul ki részben a szülőktől örökölt alkati sajátosságokból, részben pedig egyedi információs lenyomatok kombinációjából. Az anya terhesség alatti táplálkozása és életvezetése különösen nagy befolyással bír a magzat alkatára.

Bár minden ember egyéni alkati sajátosságokkal bír, de az energetikai együtthatókat alapul véve hét alkati típust különböztethetünk meg fiziognómiai vagy fizikai megjelenése szerint. A hét típus valamelyikébe minden ember besorolható.

Ezek sorban:

  • szél alkat,
  • epe alkat,
  • nyálka alkat,
  • szél-epe kevert alkat,
  • szél-nyálka kevert alkat,
  • epe-nyálka kevert alkat,
  • szél-epe-nyálka kiegyensúlyozott alkat.

Ha egy energetikai együttható domináns a személy testi és tudati alkata egyértelmű jeleit mutatja annak, míg a kevert alkat vegyes jellegzetességeket mutat. Ha a három együttható egyenlő mértékben van jelen, akkor kombinált vagy kiegyensúlyozott alkatról beszélünk.

Az egyéni alkat a tibeti gyógyászatban rangshin, az indiai – ajurvédikus – gyógyászatban pedig prakriti néven található meg.

Alkati kibillentség

A három energetikai együttható aránya a táplálkozás, az életvezetés, az évszakok, az időjárás, valamint a betegségek és a gyógyszeres kezelés hatására változik. Ekkor beszélünk az alkati sajátosság kibillenéséről.

Az egyéni alkatot érintő kibillentség a tibeti gyógyászatban namdzse, az indiai – ajurvédikus – gyógyászatban pedig vikriti néven ismert.

Agni

Az agni (tib. me), a tűz az átalakulás, emésztés folyamatának állandó, nélkülözhetetlen képviselője. Az agni felelős az emberi testben az emésztésért és az anyagcseréért. Kibillent, zavart állapota a legkülönbözőbb komplikációk okozójává válhat.

Az erős és kiegyensúlyozott emésztő tűz (tib. me drod; szkt. jatharagni) az általános egészség egyik legfontosabb alappillére, ez áll a jól-létünk – az általános jóérzéssel párosuló testi-lelki harmónia – középpontjában. Ahogyan külső szinten az életet adó Napra, mint létezésünk alapjára támaszkodunk, ugyanolyan létfontosságú az egészség szempontjából a kiegyensúlyozott és erős emésztő tűz.

A legtöbb egyensúlyhiány és betegség – az emésztőszervi betegségek kivétel nélkül! – a nem megfelelően működő emésztő tűzre, az emésztés képességének zavarára vezethető vissza. A kiegyensúlyozott agni a hosszú, egészséges és teljes élet kulcsa. Enélkül nincs egészség!

Az agninak – az ajurvéda szerint – négy különböző típusa van. Három kapcsolódik a három energetikai együttható (tib. ; szkt. ) egyikének egyensúlyhiányából, de a legfontosabb az első a kiengyesúlyozott agni.

Szama agni - kiegyensúlyozott agni

A kiegyensúlyozott agni tökéletes egészséget, valamint boldog, nyugodt, tiszta és szeretetteljes lelkiállapotot biztosít.

Kiegyensúlyozott emésztő tűz esetén – szinte – általánosan elmondható, hogy minden évszakban, minden ételből a megfelelő mennyiség gond nélkül emésztődik és a szama agnival rendelkező személy az időjárás és az évszakok változásait meglehetősen könnyedén tűri, továbbá a kiegyensúlyozott emésztést, felszívódást és kiválasztást, az odzsasz, tedzsasz és prána többletet, erős immunitást, valamint az elégedettség és boldogság tartós érzését élvez.

A modern kor túlzottan feldolgozott élelmiszerei, a gyors tempójú és stresszes élet miatt a kiegyensúlyozott emésztőtűz nagyon ritka, a legtöbb ember a következő három agni valamelyikével, akár többel is bírnak, melyek már kibillent, károsodott emésztő tüzet jelentenek.

A három zavart emésztő tűz kiegyensúlyozására természetesen van mód. Lényeges, hogy minél gyorsabban kezdődik el a kiegyensúlyozás, annál kevesebb időt, energiát és erőfeszítést kell ráfordítani.

Vishama agni - szabálytalan anyagcsere

A Vishama agni a nem kiegyensúlyozott és túlzott szél energiával (tib. Lung; szkt. Vata) van összefüggésben. A szél könnyű, száraz, finom és tiszta tulajdonságai támogatják az agnit, míg a hűvös és mozgékony tulajdonságai inkább megzavarják. A hűvös minőség gyengíti, csökkenti az agni hőjét, míg a mozgékony, levegős minőség hathat rá úgy, mint a tűzre a széllökés – vagy felerősíti azt, vagy rövid időre lassítja vagy, ha a tűz túl gyenge, akkor el is fújhatja.

A Vishama agni tehát szabálytalan és kiszámíthatatlan természetű és nagyon rövid idő – szinte egy pillanat – alatt megváltozhat.

Jelek és tünetek

A Vishama agni szabálytalan étvágyat, változó emésztést, emésztési zavarokat, haspuffadást, gázokat, bélgörcsöt, székrekedést (esetleg székrekedés és hasmenés váltakozását), valamint kólikás fájdalmat okoz. A Vishama agni egyéb tünetei közé tartozik a szájszárazság, a visszahúzódó íny, a száraz bőr, a recsegő, kattogó, ropogó – tehát hangot adó – ízület, az isiász, a derékfájás, az aranyér, az izomgörcsök és az álmatlanság. A nyelv peremén bemélyedések, fognyomok jelenhetnek meg, és különösen száraz is lehet – kinézhet úgy, mintha parányi szőrök lennének rajta. Ez a szabálytalan anyagcsere okozhat nehézségérzést is evés után, valamint a forró, fűszeres vagy sült ételek iránti sóvárgást. Érzelmileg szorongásra, félelemre és bizonytalanságra hajlamosít. Amikor a Vishama agni következtében toxinfelhalmozódás (ama) jelenik meg, gyakran barnás-fekete bevonat jelenik meg a nyelv hátsó részén.

Tikshna agni - túlműködő anyagcsere

A Tikshna agni a túlzott Epe energiával (tib. Tripa; szkt. Pitta) társul. Az Epe könnyű, forró, éles, szétterülő és finom tulajdonságai normális esetben támogatják az agnit, de túlzott mennyiségben felgyújthatják azt – a Tikshna agnira jellemző túlműködő, hipermetabolizmust váltva ki. Ebben az esetben, a táplálék gyakran ’elég’ és nagyon gyorsan távozik az emésztőrendszeren keresztül, emiatt – lévén nem kapják meg a szükséges tápanyagot – a szövetek alultápláltak maradnak.

(Megjegyzés: az Epe folyékony és olajos tulajdonságai ez esetben nem érvényesülnek, mert azok túlsúlya az agnit csökkentheti – mintha forró vizet öntenénk a tűzre – Manda agnit okozva.)

Jelek és tünetek

A Tikshna agni az emésztő tűz túlzott intenzitását okozza. Ebben az állapotban az étvágy szinte csillapíthatatlan, hajlam mutatkozik a nagy mennyiségű étel utáni vágyakozásra és nehézséget okoz egy étkezés kihagyása. Olyan tüzes tünetek is tapasztalhatóak, mint a savtúltengés, savas emésztési zavarok, gyomorhurut, gyomorégés, hőhullámok, savas nyál és láz. Tapasztalható az ajkak, a torok és a szájpadlás étkezés utáni száraz érzése, a nyelv széle pedig vörössé és érzékennyé válhat.

A Tikshna agni egyéb tünetei közé tartozik a hipoglikémia (alacsony vércukorszint), hányinger, hányás, hasmenés, vérhas, laza széklet, májfájdalom, fekélyes vastagbélgyulladás és más gyulladásos állapotok.  

A Tikshna agni csalánkiütést, kiütéseket, pattanásokat és számos más bőrbetegséget, de a bőrön kívül még sok más betegséget is okozhat. (érdemes elolvasni a Bőrnyugtató útmutatót). Érzelmileg hajlamosít a haragra, gyűlöletre, irigységre, ingerlékenységre, agresszivitásra, erős irányítási vágyra, valamint mindenkivel és mindennel szembeni kemény ítélkezésre.

A túlműködő anyagcserét gyakran kíséri az édesség utáni erős sóvárgás. Amikor a Tikshna agni következtében toxinfelhalmozódás (Ama) jön létre, az hajlamos sárga vagy zöldes bevonatot okozni a nyelv középső részén.

Manda agni - alulműködő anyagcsere

A Manda agni a túlzott Nyálkával (tib. Beken; szkt. Kapha) társul. A Nyálka energiát a föld és a víz elem uralja, ezért nehéz, lassú, hűvös, olajos, sima, sűrű, lágy, stabil, durva és zavaros minőségű. Mint ilyen, a Nyálka energia fontos kiegyensúlyozója a testben lévő tűz hőjének és intenzitásának. Túlzott mennyiségben viszont a Nyálka elnyomja az emésztő tüzet, ami emiatt alulműködik, így tompává és lomhává válik. A Manda agnit ezen kívül az Epe energia olajos és a folyékony tulajdonságainak felhalmozódása is okozhatja. E hatások durva fizikai jellege miatt a Manda agni kialakulása hosszabb ideig tart, viszont a kezelés is több időt vesz igénybe.

Jelek és tünetek

A Manda agni csökkenti az étvágyat, lassítja az anyagcserét, és nehézség érzést okoz a gyomorban, a testben és a tudatban – különösen evés után, de előfordulhat ez függetlenül az étkezéstől is. A z alulműködő anyagcsere gyakran okoz megfázást, pangást, köhögést, valamint allergiát, ödémát és nyirokpangást.

Emellett túlzott nyálelválasztást, hányingert, nyálkás hányást, magas vérnyomást, hiperglikémiát (magas vércukorszint), cukorbetegséget, pajzsmirigy alulműködést, túlsúlyt és elhízást is okozhat.

A hideg, nyirkos bőr és az általános gyengeség szintén az alulműködő anyagcsere jele. Mentálisan és érzelmileg letargiát, unatkozást, ragaszkodást, kapzsiságot és birtoklási vágyat okozhat, valamint túlzott alvás iránti vágyat. A Manda agni erős vágyat ébreszthet a savanykás, száraz és nagyon csípős, fűszeres ételek iránt. Amikor az alulműködő anyagcsere következtében toxinfelhalmozódás (Ama) jelenik meg, az egész nyelven fehér bevonatot képez.

Gunák

A jógában és az ajurvédában az energia minőségének osztályozására a számkhja filozófiából származó három guna (tib. yon tan gsum; szkt. triguna) elvét használják. Ezek: szattva (tib. snying stobs), radzsasz (tib. rdul), tamasz (mun pa).  A három minőség jellemzi a viselkedésünket, gondolkodásunkat, egészségünket és táplálkozásunkat. Az energiának mindezen tulajdonságai minden emberben különböző arányban van jelen. Tamasz nélkül az ember nem lenne képes aludni, radzsasz nélkül hiányozna a dinamizmus, szattva nélkül pedig hiányoznának a magasabb emberi tulajdonságokat. A megevett táplálék különösen nagy hatással van ránk testileg, energetikailag, tudatilag, érzelmileg és még spirituálisan is.

Szattva – a szattvikus típus kevésbé fogékony a betegségekre, mint mások, természete harmonikus és könnyen alkalmazkodó. Egyensúlyra és lelki békére törekszik, ezáltal megfosztja a betegséget a mentális okoktól. Az ilyen típusú emberek odafigyelnek másokra és vigyáznak magukra. Az életet szükséges tapasztalatnak tekintik, és igyekeznek mindenből hasznot húzni, még a betegségből is.

A szattvikus ételek: elősegítik a tiszta tudat elérését. Főként friss, lédús és tápláló növényi ételek, melyek könnyen emészthetőek és – lehetőleg – szeretettel készülnek. Adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentesek. Tartalmazhatnak hüvelyeseket, zöldségeket, gyümölcsöket, tisztított vajat és friss tejet. (A tejnek és tejtermékeknek az indiai hagyományban különösen fontos szerepe van. Érzékenység esetén természetesen ezek elhagyhatóak.) Az ilyen ételek emelik a tudatosságot, nyugodt, békés, boldog állapothoz segítenek, pozitív cselekvésre ösztönöznek, felszabadítják a kreativitást és mélyebb meditációhoz segítenek hozzá.

Radzsasz – a radzsaszikus típus általában nagy energiával bír, de túlzott aktivitással képes “kiégetni” önmagát. Betegsége általában akut, a gyógyulás a megfelelő terápia alkalmazásával  lehetséges. Türelmetlen és következetlen a betegség kezelésében, nem akar időt vesztegetni a gyógyulás érdekében és nem vállal felelősséget sem. Képesek másokat hibáztatni betegségük miatt.

A radzsaszikus ételek: támogatják a fizikai állóképességet és az elszántságot, ezért általában kemény munka esetén jönnek szóba. Tojást, húst, fűszereket, hagymaféléket, kávét, teát, csokoládét, alkoholt és erjesztett, konzervált ételeket tartalmaznak. A sült, grillezett, a túlfőzött szattvikus ételek, valamit a frusztrált, dühös lelkiállapotban készült ételek is radzsaszikus tulajdonságúakká válnak. Ezek az ételek kezdetben energialökést adnak, de végül energiacsökkenést és stressz-szint emelkedést okoznak.
A túlnyomórészt radzsaszikus étrend megzavarja és megbontja a  tudat és a test egyensúlyát, a testet táplálva a tudat rovására. Egy radzsaszikus személy gyakran futólag és gyorsan eszik, emiatt rossz az emésztése, ami miatt pedig az egészsége. Az ilyen típusú tudat heves és szenvedélyes, minden erejét beleadja egy adott dologba, de könnyen válik frusztrálttá, ha a célját nem éri el.

Tamasz – a tamaszikus típus a leginkább hajlamos az elhúzódó, krónikus betegségekre, beleértve az immunpatológiai betegségeket is. Hajlamosak az energetikai és érzelmi megrekedésre. Általában a betegségek mélyen gyökerezővé, lassan mozdulóvá és nehezen kezelhetővé válnak. Az ilyen típusú emberek nem törekszenek a szükséges kezelésre, mindent a véletlenre bíznak. Higiéniájuk általában alacsony szintű. Betegségüket sorsszerűnek tekintik, és nem alkalmaznak olyan módszereket, amelyek segíthetnének rajtuk.

A tamaszikus ételek: földelő hatásúak és sok energiát igényel az emésztésük, ezért tompultságot okoznak. Ide tartoznak a húsok, a gombák, a fagyasztott, mikrózott és újramelegített ételek. Letört, depresszív vagy közömbös tudatállapottal készített ételek is tamaszos tulajdonsággal bírnak. Az ilyen ételek nem emelik sem a tudatosságot, sem az energiát, inkább tompító hatásúak. Amellett, hogy számos egészségügyi problémát okoznak, motiválatlanná, feledékennyé teszi az egyént, mint magával, mind másokkal szemben. A tudat ebben az állapotban a legtöbb negatív vonást mutatja: letargikusság, depresszió, gyűlölködés, lopás, gyilkosság és/vagy öngyilkosság.

A fentiek alapján nagy jelentősége van, hogy az ételeinket milyen tudatállapottal készítjük és fogyasztjuk el.

A pulzusvizsgálat

A pulzusvizsgálat megértéséhez legalább alapjaiban ismernünk kell a keringési rendszer működését.

A szív és az általa létrehozott hullám

Ereink behálózzák az egész testet. A vér áramlása a szív kamráiból indul, majd az artériákon és a hajszálereken keresztül eléri a test legtávolabbi részeit, ahonnan a vénákon keresztül visszatér a pitvarokba. A szerteágazó keringési rendszernek folyamatosan reagálnia kell a test különböző változó igényeire. (Például bármilyen fizikai munka elvégzéséhez az izmok fokozott vérellátására van szükség, az étel megemésztéséhez pedig a gyomornak és az emésztőrendszernek van szüksége több vérre.) Tehát a vér kezdeti lendülete a szívből indul, majd ez az impulzus az artériákban pulzushullámként jelenik meg. 

A keringési rendszernek ugyanilyen módon kell reagálnia az összes belső szerv egyéni szükségletére. Ez a változó szükségletekre való reagálás elsősorban a szívritmus változásában nyilvánul meg. (A szív mintha figyelné a belső szervek működését, és alkalmazkodik azok szükségleteihez.) A pulzushullám változása a szívritmus változásának következménye.

Annak érdekében, hogy a szív minden szervet vérrel lásson el, az idegrendszer összegyűjti a szervek és rendszerek szükségleteire vonatkozó információkat, és szabályozza a szív és az erek működését. A szív határozza meg a vérkeringés egészének ritmusát, hiszen amíg a szív ver, a vér pulzál az artériákban. A szív változása – elgyengülése, felerősödése – az elsődleges jel, és a vér artériákban történő pulzálása a másodlagos. A pulzusvizsgálat célja tehát annak megállapítása, hogy a keringési rendszer hogyan reagál a belső szervek és testrendszerek igényeire.

Összefoglalva: a belső szervek igényeire adott kezdeti válasz a szívritmus változása. A pulzushullám szerkezete a változó szívritmus következménye.

Hagyományos pulzusvizsgálat

A tibeti gyógyászat hagyományos  pulzusvizsgálata során a pulzushullámot a csukló 6 pontján vizsgáljuk – hármat-hármat a jobb és bal oldalon. A pulzushullám attól függően változik, hogy egy adott szerv vagy rendszer hogyan működik. A tapintás során ezeket a változásokat érezzük a 6 – vizsgált – pontban. A felszíni és a mély pulzushullám minősége alapján nagyon sok információ leolvasható. A pulzusvizsgálat egy nagyon összetett, különleges művészet.

Eszközös (digitális) pulzusvizsgálat

A VedaPulse digitális pulzusdiagnosztikában a vizsgálat tárgya a szívritmus változása. A szív minden egyes ciklusának időtartama eltér az előzőtől. A készülék ezt ezredmásodperc pontossággal állapítja meg. A szívciklusok időtartamának szekvenciális változása összetett ritmust alkot, amelyet a program elemez. 

Bár a pulzushullám és a szívritmus változása (szívritmus-variabilitás) látszólag különböző dolgok, de összehasonlításuk esetén számos hasonlóság fedezhető fel.

A hagyományos és az eszközös pulzusvizsgálat közötti különbség

A szívfrekvencia egymástól – néhány ezredmásodperccel – eltérő változásai a pulzushullám finom rezonanciájává alakulnak át, mely rezgések a test sajátos területein észlelhetőek. Ezeken a pontokon a szív által adott minden frekvencia megfelel egy-egy belső szervnek vagy rendszernek.  A pulzushullám tehát egy másodlagos ritmus, amit a tapintásos pulzusvizsgálat során megfigyelünk. Ezt a ritmust (jelet) számos tényező befolyásolhatja – artériák állapota, plakkok jelenléte -, megnehezítve a tiszta pulzushullám kialakulását. 

A tibeti – valamint a kínai és indiai – gyógyászat pulzusvizsgálata évezredes tapasztalatra nyúlik vissza a szív zenéjének meghallgatásában, de mivel az ujjakkal nem tudjuk mérni a szívfrekvencia ciklusának ezredmásodpercekben mérhető változásait, ezért a pulzushullámból olvasunk. 

A VedaPulse közvetlenül a szívfrekvenciát – az elsődleges jelet – vizsgálja, így képes olyan részleteket rögzíteni, melyek a másodlagos ritmust vizsgálva nem állnak rendelkezésre.