Kronobiológia a tibeti gyógyászatban

Az egészség és az idő összehangolásának tudománya

Az egészség kiegyensúlyozása abban rejlik, ahogy életünket összehangoljuk az idő időtlen ritmusával.

A kronobiológia az a tudományterület, amely az élő szervezetekben lejátszódó biológiai ritmusokat és időfüggő folyamatokat tanulmányozza. Magában foglalja a cirkadián ritmusok vizsgálatát, amelyek körülbelül 24 órás ciklusok, valamint más, hosszabb vagy rövidebb ideig tartó biológiai ritmusok. Ezek a ritmusok befolyásolják a szervezet fiziológiájának, viselkedésének és általános jólétének különböző aspektusait.

Az előadáson a tibeti gyógyászat mély bölcsességét és a testnek az idő természetes ritmusával való kapcsolatát fogjuk felfedezni.  Megértjük hogyan építi be a tibeti orvoslás ezt a tudást az optimális egészség és jólét előmozdítása érdekében.

Az előadás témái

A tibeti orvoslás egy ősi holisztikus gyógyítási rendszer, amelyet a tibeti kultúrkörben már több mint ezer éve gyakorolnak. A buddhizmus elvein alapul, és nagymértékben merít az ayurvédikus és a hagyományos kínai orvoslás hagyományaiból. A tibeti orvoslás az emberi testet az univerzum mikrokozmoszának tekinti, amely bonyolultan kapcsolódik a természet ciklusaihoz és elemeihez.

A kronobiológia a biológiai ritmusok és azok élő szervezetekre gyakorolt hatásának tanulmányozása. Ezeket a ritmusokat különböző külső tényezők befolyásolják, többek között a Föld forgása, a fény-sötét ciklusok és az évszakok változása. Az utóbbi években a modern tudomány egyre inkább felismerte a kronobiológia jelentőségét az optimális egészség megőrzésében. A tibeti orvoslás már régóta magáévá tette ezt a koncepciót, és kifejlesztette saját, egyedi kronobiológiai felfogását.

A tibeti orvoslás szerint a testet három energetikai együttható – tibetiül nyepa szum – működteti, melyek a Szél (rlung), az Epe (mkhris pa) és a Nyálka (bad kan). Mindegyik energia sajátos testi funkciókat irányít, és az idő természetes ciklusai befolyásolják őket.

A tibeti gyógyászat hangsúlyozza a napszakok és évszakok jelentőségét az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében. A különböző napszakok és évszakok különböző hatással vannak a testben lévő három energetikai együttható  – életenergia – egyensúlyára. Ezeknek az időbeli hatásoknak a megértése és harmonizálása a tibeti orvoslás gyakorlatának egyik kulcsfontosságú aspektusa.

A tibeti orvosok a diagnózis, a kezelés és az életmódbeli beavatkozások időzítését kulcsfontosságúnak tartják a hatékony gyógyulás szempontjából. Azáltal, hogy az orvosi beavatkozásokat meghatározott időszakokhoz igazítják, a tibeti orvoslás célja a szervezet természetes gyógyulási képességeinek fokozása és az általános jólét elősegítése. Ez a megközelítés magában foglalja az étkezési időzítésre, az alvási szokásokra és a szervezet természetes ritmusához igazodó speciális gyakorlatokra vonatkozó ajánlásokat.

Míg a tibeti gyógyászat generációkon keresztül öröklődött empirikus tudás alapján, elveit egyre inkább a modern tudományos kutatások igazolják. A kronobiológiai tanulmányok megerősítették a biológiai órák hatását a különböző testi funkciókra, beleértve az anyagcserét, a hormontermelést és az immunválaszt. A hagyományos bölcsesség és a tudományos felismerések ilyen közeledése új utakat nyit az együttműködésen alapuló kutatás és a holisztikus egészségügyi gyakorlatok előtt.

Dátum

2023.szept.08
Expired!

időpont

18:00 - 20:30

Résztvételi díj

3.500HUF

Helyszín

Menla Khang Oktatási Központ
Magyarország 1137 Budapest, Katona József utca 31. 15-ös kapucsengő.

Szervező

Menla Khang Oktatási Központ
Telefon:
+3620 501 1289
Email
info@menlakhang.com

Előadó

  • Erdélyi Zoltán
    Erdélyi Zoltán
    Tibeti orvos

    Gyermekkora óta érdekli a buddhizmus, a keleti filozófia, gyógyászat és egyéb művészetek. Közel négy évtizede tanul és gyakorol harcművészetet és majd három évtizede tanít. Buddhista tanító, foglalkozása szerint tibeti orvos.