VedaPulse összegzés magyarázata

Az összegzés azokat az információkat tartalmazza, melyeket a vizsgált személy – az alábbi magyarázat segítségével –  komolyabb tibeti és/vagy ajurvédikus előképzettség nélkül is értelmezni tud.

Összegzés

Páciens: 
Kor (év): 
Magasság (cm): 
Súly (kg): 
Testtömeg index: 
Rögzítési időtartam, min (sec): 
RR intervallumok száma: 
Átlagos pulzusszám (bpm): 
RR intervallumok átlagos időtartama (ms): 

 

Időelemzési mutatók (a táblázat számai példák)

R-R min, msR-R max, msRRNN, msSDNN, msMxDMn, msMxRMnRMSSD, msCV, %
694,3887,7799,938,5193,31,317,64,8

Baevsky mutatók

Mo, sAMo, %MxDMn, sIVBIRPAVRIICSI
0,842,70,2220,7556,70,9142,8

Spektrum analízis mutatók

TP, ms²VLF, ms²LF, ms²HF, ms²VLF, %LF, %HF, %LFnu, %HFnu, %
1073,7573,6310190,153,428,917,76238

A fenti táblázatból a legfontosabb az első négy adat:

TP, ms² (Total Power) – az élettani (fiziológiai) rendszerek ativitását, az állóképességet, életerőt mutatja. (A szervezet stresszterhelés alatti alkalmazkodóképességét tükrözi.

Normál érték: 1500-3000. 

HF, ms² (High Frequency) – az energiapotenciál visszanyeréséért felelős szabályozórendszerek aktivitási szintjét mutatja. (A légzési folyamatokat és a paraszimpatikus aktivitás más típusait mutatja a spektrogramon zöld színnel.)

Normál érték: 300-700. 

LF, ms² (Low Frequency) – az energiapotenciál mozgósításáért és felhasználásáért felelős szabályozórendszerek aktivitási szintjét mutatja. (A szimpatikus aktivitáshoz – elsősorban a vérkeringést szabályozó központhoz – kapcsolódnak, a spektogramon piros szín jelöli.)

Normál érték: 500-1000. 

VLF, ms² (Very Low Frequency) – a hormonális szabályozó rendszerek aktivitási szintjét mutatja. (A humorális-metabolikus hatások a spektrogramon kék színnel jelölve.)

Normál érték: 700-1300.

Kardiointervalogram

A kardiointervalogram a különböző szabályozó rendszerek – mint a vegetatív idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus részei és a humorális (testnedvi) rendszer – szívfrekvenciára gyakorolt hatását tükrözi. E szabályozó rendszerek hatásának pontos meghatározásához a kardiointervalogram hullámszerkezetében – időtartamuktól függően – háromféle hullám detektálása történik.  (HF – nagyfrekvenciájú, gyors hullám; LF – alacsony frekvenciájú, közepes hullám; VLF – nagyon alacsony frekvenciájú, lassú hullám.

Spektrum

A Spectrum fül tükrözi a különböző szabályozási rendszerek hatását, modulálva a pulzusszám amplitúdó-frekvencia jellemzőit. Lehetővé teszi a szívritmus ingadozásának különböző frekvenciakomponenseinek értékelését. Három fő spektrális komponens létezik: HF, LF, VLF.

Spektrum

LF/HF/VLF

HFlégzési hullámok vagy gyors hullám (T=2,5-6,6 s, v=0,4-0,15 Hz) a légzési folyamatokat és a paraszimpatikus aktivitás más típusait mutatja a spektrogramon zöld színnel.

LFközepes hullámok (T=6,6-25 C, v=is 0,15-0,04 Hz) a szimpatikus aktivitáshoz (elsősorban a vérkeringést szabályozó központhoz) kapcsolódnak, és piros színnel van jelölve a spektrogramon.

VLFlassú hullámok (T=25-300 C, v=0,04-0,0033 Hz), különböző lassú humorális-metabolikus hatások a spektrogramon kék színnel jelölve. (A VLF tartomány jellemzően kevesebb, mint a teljes spektrumteljesítmény (TP) 1/3-a. Ha meghaladja a felét (VLF>LF + HF), az a központi idegrendszer szívre gyakorolt több mint felesleges hatását jelzi. Ez vagy erős stresszhatás, vagy hormonális zavarok miatt történik.)

LF/HF

Egészséges személy LF/HF aránya: ≈1,5-2. (Ha az arány több, mint 2, a személy erősen mobilizált. Ha ez a mobilizáció munka (vagy sportterhelés) idején következik be, akkor ez normális, ellenkező esetben a személy túlizgatott. AZ LF/HF<1 arány erős relaxációt jelent, ami fáradt embernél teljesen természetes, mert a teste pihenésre kapcsol. Viszont van egy ésszerű határa annak, hogy mennyire lehet egy ember ellazult.)

A HRV mutatók élettani értelmezése

A szívritmus összegzése: a szívfrekvencia állapotát írja le egyértelmű szöveges formában.

Pl. normál szívritmus; enyhe szívritmus csökkenés; jelentős szívritmuscsökkenés; enyhe szívritmus emelkedés; jelentős szívritmus emelkedés.

A szervezet alkalmazkodási képessége: a szervezet stressz általi egészéséget károsító hatásával szembeni alkalmazkodási képességet mutatja.

Pl. megnövekedett (jó edzettségi szint); lecsökkent (erőtlenségre való hajlam és a munkaképesség csökkenése); kimerült (jelentős erőtlenség és neurotikus állapot)

Az élettani funkciók szabályozási mechanizmusainak állapotát jellemzi:
– a szervezet regenerációs képességének szintje;
– a szervezet – regenerációhoz szükséges – energiamozgósítási képességének szintje;
– a központi ergotróp (energiát felhasználó – szimpatikus), intrakardialis (szíven belüli) anyagcserével kapcsolatos és hormonális rendszerek hatása a szívműködés szabályozásában;

A ritmusszabályozás központosítása: a szívritmus és az élettani funkciók szabályozó folyamatainak állapotát tükrözi.

Stresszindex: a szervezetre ható stressz szintjének és az egészségi állapotra való hatásának mutatója.

A szabályozó mechanizmusok működésében megjelenő kiegyensúlyozatlanság: a szervezet különböző szabályozó rendszereinek, működési területeinek zavara (alul vagy túlműködés).

Mutatók

A ‘Mutatók’ – a holisztikus elemzés indexei – a vizsgált személy egészségi állapotának legfontosabb jelzői. Segítségükkel felmérhető az általános egészség szintje, a vitális energia, az anyagcsere és az immunrendszer állapot, továbbá a biológiai öregedés üteme, a testben – esetlegesen – zajló gyulladásos folyamatok és a stressz szintje, valamint a pszichoemocionális állapot.

Energia

Az energiaszint mutató illusztrációja

Egészségszint mutató

Az egészségszint mutató illusztrációja

Energiaszint
A vitális energia szintjét mutatja. (Megjegyzés: az indexskála értékei nem lineárisan, egyenletes időközökkel vannak ábrázolva a jobb szemléltetés érdekében.)

Általános egészségi szint
Átfogóan értékeli az egészségi állapotot.

Az Általános egészségi szint állapota a grafikon különböző mutatóinak összértékelése alapján többirányú tendenciák figyelembevételével történik.

A könnyebb érthetőség kedvéért a grafikonon szereplő mutatók kifejezései jobban tükrözik jelentésüket (zárójelben szerepel, hogy melyik mutatót jelöli):

 • energiaszint (TP) /Energy capacity level/
 • salakanyagok szintje (Metabolikus stressz szint) /Slagging level/
 • feszültségi szint (Stressz-szint) /Stress tension level/
 • az immunrendszer állapota (Alkalmazkodási szint) /Integral state of the immune system/
 • anyagcsere mértéke (A biológiai öregedés mértéke)
 • szabályozó erőforrás (IC) /Regulatory resource/
 • Energiagazdálkodási egyensúly (LF/HF) /Energy management balance/
 • Anyagcsere-erőforrás (PAPR) /Metabolism resource/

A könnyebb összehasonlíthatóság érdekében a grafikonon az összes index 0 és 10 közötti tartományban jelenik meg:
0-2 – csökkent szint
2-4 – csökkenésre való hajlam
4-6 – normál állapot
6-8 – normális állapot túllépésére való hajlam
8-10 – normál érték túllépése

Anyagcsere - metabolizmus

Anyagcsere mutatók illusztrációja

Metabolikus (anyagcserével kapcsolatos) stressz szint (Ama)
Metabolic stress level (Ama)
A mutató tükrözi a szervezetben jelenlévő salakanyagok szintjét, leírja a méregtelenítő rendszer működését, a toxinok (Ama) felhalmozódásának és eltávolításának folyamatát, az immunrendszer állapotát és a pszichoszomatikus stressz szintjét.

Immunitási állapot (Energiafelhasználás)
Immunity condition / Ojas cost

A szervezet azon képességének mérőszáma, hogy mennyire képes alkalmazkodni a változó külső és belső feltételekhez. Az immunitás állapotát, az energia felhasználását mutatja a szövetek és az immunitás fenntartása érdekében.

A biológiai öregedés mértéke (Életenergia felhasználás)
Rate of biological aging (Prana cost)

A szívizom állapot(romlásának) mértéke az adott pillanatban (nem a szív általános állapotára utal, hanem kizárólag az értékelés időpontjában tapasztalható állapotát mutatja). Ez az érték a mobilizációs és a helyreállítási folyamatok arányától függ.

Gyulladásküszöb
Inflammatory threshold

A gyulladáscsökkentő és antioxidáns rendszerek aktivitását, valamint a krónikus gyulladásos folyamat súlyosbodását vagy akut jelenlétét mutatja.

Pszichofiziológia

A stressz szint illusztrációja

Stressz szint
Stress level

A mutató stressz szervezetre gyakorolt hatásának mértékét tükrözi.

A pszichoemócionális állapot illusztrációja

Pszichoemócionális állapot
Psychoemotional state

A pszichoemocionális állapotdiagram lehetővé teszi a szorongás, a depresszió, a düh szintjének és jellegének – akut / reaktív vagy krónikus – meghatározását.

Egyensúly

Az ‘Egyensúly’ az egyik legfontosabb mutató, mely a három energetikai együttható (tib: nyepa szum; szkt: tridosha) aktuális egyensúlyi állapotát tükrözi, figyelembe véve fiziológiai megfelelőiket.

A grafikonon szereplő ‘energetikai együtthatók’ fiziológiai megfelelői a következők:
Vata – központi idegrendszeri szabályozás, központi és szegmentális szimpatikus szabályozás, a hipotalamusz ergotrop zónái.
Pitta – az anyagcsere általános endokrin szabályozása, főként a katabolikus spektrum hormonjai által (hipofízis és effektoros mirigyek), az anyagcsere és a hőszabályozás szintje, katabolikus hatású hormonok (adrenalin).
Kapha – az immunrendszer, a nyirokrendszer, a helyi szöveti endokrin szabályozó rendszer, anabolikus hormonok (inzulin, növekedési hormon, szteroidok), paraszimpatikus idegrendszer, biológiai váladéktermelő rendszerek (agy-gerincvelői folyadék, nyirok, ízületi nedv) és valamennyi nyálkahártya.

A grafikon tartományainak értelmezése:
0-1 (sárga) – jelentős energiahiány (kahexia), fiziológiai zavarok nagy esélye;
1-2 (világoszöld) – kimerültségre való hajlam, lehetséges funkcionális zavarok,
2-4 (zöld) – normális (ha mind a 3 energetikai együttható ezen tartományon belül van, akkor a kiegyensúlyozott állapotról beszélünk);
4-5 (világoszöld) – súlyosbodásra való hajlam, a betegség kialakulásának biokémiai és pszichoszomatikus szakasza;
5-7 (halványpiros) – súlyosbodás, a betegség kialakulásának funkcionális és klinikai stádiuma, egyensúlyhiányos állapot, fiziológiai rendellenességek nagy esélye;
7-8,5 (vörös) – erős súlyosbodás, amelyben válságos megnyilvánulások, valamint a szervek és rendszerek szerkezeti károsodása lehetséges.

A pulzus jellegzetességei

Vega – a pulzus frekvenciája, sebessége
Tala – a pulzus ritmusa
Bala – a pulzus ereje
Tapamana – a pulzus hőmérséklete (az emésztő tűz ereje)

Energetikai együtthatók egyensúlya
A három energetikai együttható állapotát mutatja.

Az energetikai együtthatók valószínűségének heurisztikus elemzése
Az energetikai együtthatók alkati valószínűsége.

Az energetikai együtthatókról bővebben itt: Gyakran Ismételt Kérdések

Gunák

A gunák olyan minőségeket, tulajdonságokat jelölnek, melyek az anyagi természetből nyilvánulnak meg az univerzum evolúciós folyamata során. (Az ajurvéda filozófiai háttere – a számkhja – ezeket a tudat elsődleges jellegzetességeinek tartja.)

Ezek sorban:
szattva – a jóság, a harmónia minősége, a nyugodt energiaáramlást biztosítja, a kiegyensúlyozott állapotot és a semleges erőt képviseli,
radzsasz – a szenvedély, az aktivitás, a mozgás forró, tüzes minősége, a kifelé irányuló állapotot és a pozitív erőt képviseli,
tamasz – a tudatlanság, rendszertelenség, ellenállóképesség, hideg, vizes minősége, a befelé irányuló állapotot és a negatív erőt képviseli.

A gunákról bővebben itt: Gyakran Ismételt Kérdések

Prána - Tedzsasz - Odzsasz

A Prána – Tedzsasz – Odzsasz három fontos energia (szubsztancia, esszencia), melyek meghatározzák az energiaegyensúlyt, az endokrin rendszer állapotát és az immunitást.

A Pránaaz energiaszintet jelzi;
A Tedzsaszaz endokrin rendszer állapotát tükrözi;
Az Odzsaszaz immunitás állapotát mutatja.

A program kiértékeli a tendenciákat (csökkenés, normális, növekedés), és meghatározza, hogy ezek közül melyik jellemző a páciens Pránájára, Tejasára és Ojasára a vizsgálat időpontjában.

Szindrómák

A grafikon a 3 elem – Szél, Hő, Nedvesség – egyensúlyát mutatja a kínai orvoslás szemszögéből. Az alábbi 9 tünetcsoport – alkati jellegzetességek, megnyilvánulások, pszichológiai jellemzők, alkalmazkodóképesség – leírását tartalmazza az összegzés az egyes tünetcsoportokhoz tartozó betegségek listájával.

 • Túlzott nedvesség szindróma – a cukorbetegségre, korai kognitív zavarokra, koszorúérgörcsre (angina pectoris), hiperproliferatív folyamatokra, stb. való hajlam.
 • Vérpangás szindróma – a vérzéscsillapító rendszer hibás működése (fokozott véralvadás, sűrű vér), nőgyógyászati betegségek (fibromiómára való hajlammal), IBS funkcionális fájdalommal, puffadással, pangás a tüdőben, mellkasi torlódás, légszomj, mellkasi és szívfájdalom stb.
 • Energia (chi) stagnálás szindróma – depresszió, a vitális-szervek kiszáradása, álmatlanság, az idegrendszer funkcionális betegségei, “gombóc a torokban” érzés, félelem stb.
 • Jang felesleg szindróma (stagnáló láz) – magas vérnyomás, szívroham, stroke, akne, ‘szennyezett’ testnedvek, diszfória.
 • Nedves hő szindróma – furunkulusok, sárgaság (hő- és tűzszindrómák).
 • Jin hiány (üresség) szindróma – a száraz hő jin károsodással járó megnyilvánulásai, vagy jin károsodás a betegség következtében, az öregedés korai jelei és a bőr kiszáradása, hormonális betegségekre való hajlam, kiszáradás.
 • Energia (chi) hiány szindróma (üresség szindróma) – általános erőtlenség és a védelmező erők gyengesége gyakori megfázást idéz elő, viszceroptózisra (belső szervek süllyedésére) való hajlam, általános kimerültség stb.
 • Jang- hiány szindróma (üresség szindróma) – remegés, reszketés, a végtagok lehűlése, hasmenés, lassú pulzus, impotencia, valamint a hiperproliferatív folyamatokra való hajlam, stb.
 • Vérhiány (üresség) szindróma – üres hő további jin- és vérkárosodással, atópiás és disztrófiás száraz bőrgyulladás, vérkárosodás a fizikai és szellemi túlterhelés következtében.

Szervpulzus

Kínai séma
Szervpulzus - kínai séma

 

A hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint 12 létfontosságú szerv funkcionális állapotának grafikonját tartalmazza.

A 12 szerv listája:

 1. Tüdő
 2. Vastagbél
 3. Gyomor
 4. Lép
 5. Szív
 6. Vékonybél
 7. Húgyhólyag
 8. Vesék
 9. Szívburok
 10. Hármas melegítő
 11. Epehólyag
 12. Máj
Indo-tibeti séma

Kezenként 6 szervpulzust vizsgálunk a pontoknak megfelelően, megfigyelve a mély és a felszíni pulzust.
A hagyományos orvoslás különböző iskoláiban a szervek pulzusának meghatározására szolgáló pontoknak különböző elrendezései vannak.

A 12 szerv listája:

 1. Tüdő
 2. Vastagbél
 3. Gyomor
 4. Lép
 5. Szív
 6. Vékonybél
 7. Húgyhólyag
 8. Vesék
 9. Szívburok
 10. Hármas melegítő
 11. Epehólyag
 12. Máj

Eredet - szubdosha

Ezek sajátos ’energetikai együtthatók’, melyeket a modern fiziológiában a test szabályozó rendszereinek feleltetjük meg (ideg-, endokrin- és immunrendszer). A működésükben bekövetkező zavarok különböző kórképek kialakulásához vezet.

Mindhárom fő szabályozó rendszer öt részre osztható, mely vagy egy adott testrészhez vagy annak speciális funkciójához kapcsolódik.

5 szél:
apána (leszálló idegimpulzusok), szamána (emésztést szabályozó idegrendszer), udána (nyaki idegfonat és a frenikus ideg) vjána (az energia – prána – szállítása és belső elválasztás), prána (a prána asszimilációját és a szöveti légzést irányítja).

5 tűz:
pacsaka (az emésztés tüze), randzsaka (a vér, a lép és a máj tüze), bhradzsaka (a bőr tüze), alocsaka (a látás tüze), szadhaka (a tudat tüze).

5 víz:
tarpaka (a gerinccel kapcsolatos terekhez kapcsolódó folyadék), bodhaka (a száj-garat és a fül-orr-gége üregek nedve), szleshaka (ízületi folyadék), avalambaka (a test alapvető folyékony közege), kledaka (a proximális gyomor-bélrendszeri szakasz nyálkahártyájának folyadéka).

Javaslatok a Tibeti Gyógyászat terápiás ösvénye szerint

Ahhoz, hogy egy gyógykezelés teljesen eredményes és hatékony legyen a tibeti gyógyászat a terápiás ösvényt négy ágban szabja meg.

Ezek sorban:

 1. táplálkozás – az egészséges, kiegyensúlyozott állapot visszaállítását támogató táplálkozás,
 2. viselkedés – az egészséges, kibillent állapot visszaállítását támogató életvezetés,
 3. gyógyító szerek – az egészséges, kiegyensúlyozott állapot visszaállítását támogató gyógyító szerek alkalmazása,
 4. külső terápiák – az egészséges, kiegyensúlyozott állapot visszaállítását támogató, a regenerációt felgyorsító külső terápiák (kezelések).

Az első kettő esetében különbséget kell tenni az egészséges állapot esetén alkalmazott táplálkozás és életvezetés, valamint egy kibillent állapot esetén terápiás ösvényként alkalmazott táplálkozás és életvezetés között. Egészséges állapot esetén a táplálkozás és az életvezetés a fizikai és energoinformációs egyensúly megtartását szolgálja, kibillent állapot esetén pedig az egészség visszaállítását.

Minden hagyományos gyógyító rendszer úgy tartja, hogy amennyiben kibillent állapot (betegség) esetén az első kettő – táplálkozás, viselkedés – nincs megváltoztatva az egészséges állapot visszaállítását segítendő, úgy a terápiás ösvény sérülni fog és a gyógyulás vagy nagyon lassan valósul meg, vagy a gyógyító szer használatának befejezése után a betegség idővel újra megjelenik, vagy nem jön létre gyógyulás.