A fokozott levegővétel az oka sok betegségnek

Lélegzünk, tehát élünk. Hiszen a légzés egyszerű oxigéncsere, az élet feltétele. De vajon jól lélegzünk-e? Miért, lehet rosszul is? – adódik a kérdés. És a felelet rá: igen. Olyannyira, hogy az emberek többsége rosszul lélegzik. Vagyis “túllélegzik”.

“Lélegezz kevesebbet!” – ezt a jelszót fogalmazta meg annak idején Konstantin Buteyko ukrán orvosprofesszor, miután saját magasvérnyomás-problémájával kapcsolatban folytatott kísérletet, és rájött, hogy a fokozott levegővétel az oka sok betegségnek. A túllégzés – a hiperventilláció – ugyanis szén-dioxid-veszteséget okoz, holott a szervezetnek bizonyos mennyiségű szén-dioxidra szüksége van a normális működéshez. Szén-dioxid-hiány következtében felborul a biokémiai egyensúly.

Buteyko egy több részből álló légzéstechnikai módszert dolgozott ki még a 80-as években, amelynek hatására a légzéstechnika, a rossz levegővételi szokások megváltoznak, és kialakul a helyes gyakorlat, amely több betegség megelőzésére és gyógyítására is alkalmas. A professzor magyarországi követőjét, technikájának elsajátítóját és oktatóját, Varga-Szilágyi Gyula légzésterapeutát kérdezem: mi mindenre ajánlott ez a módszer?

– Elsősorban asztmára – válaszolja. – Az asztma ma egyre inkább terjedő civilizációs népbetegség. Az asztmások a szokásosnál is többet lélegeznek, szájon át veszik a levegőt, sőt roham idején gyakran levegő után kapkodnak. Ilyenkor csökken a tüdő szén-dioxidszintje, és ez a tüdő további összehúzódásához vezet. A hörgőtágító gyógyszerek is a légzés fokozását segítik elő, amivel hosszú távon súlyosbítják az asztmát. Magam 20 esztendeig voltam “gyakorló” asztmás. Ez alatt az idő alatt minden lehetséges gyógyszert és módszert kipróbáltam, eredménytelenül. Orvosom azt tanácsolta, békéljek meg ezzel a kórral, amely nem gyógyítható, együtt kell élni vele. Nem tudtam belenyugodni, kutakodásaim során bukkantam rá Buteyko módszerére, és elhatároztam, hogy kipróbálom. Nekem sikerült végleg megszabadultam ettől a szörnyű betegségtől. Akkor döntöttem el, hogy életem hátralévő részében segítek asztmában szenvedő embertársaimnak.

Külföldre utaztam, és megtanultam az ukrán professzor technikáját, vizsgát tettem, és jogosítványt szereztem arra, hogy átadjam másoknak a helyes légzés technikáját. Itthon létrehoztam a Buteyko Légzőközpontot, és néhány év alatt sok száz embert sikerült rávezetni a helyes légzésre, aminek következtében elhagyhatták gyógyszereiket, tünetmentessé váltak, meggyógyultak. Én nem gyógyítok, egy módszert adok át, amelynek segítségével a betegek önmagukat gyógyítják. Ma már terapeutákat is képezek, akik ugyancsak képesek a helyes légzéstechnika átadására.

– Szinte csoda, hogy egy egyszerű módszerrel meg lehet szabadulni ettől a súlyos kórtól. – Csoda nem történik, egyszerű felismerésről van szó: asztmarohamkor a hörgők összeszűkülnek, ezért van a betegnek légszomja, a légzéscsökkenés hatására viszont megemelkedik a szervezet szén-dioxidszintje, több oxigén szabadul fel a vérben lévő hemoglobinból, jobb lesz a szervezet oxigénhasznosítása, minden belső folyamat javul, a keringés, az anyagcsere, a vérnyomás. Az oxigén és a szén-dioxid egyensúlya a szervezetben igen fontos, a lassú, óvatos, visszafogott lélegzés a gyógyulás kulcsa. 

– Hogyan vélekednek az orvosok erről a kézenfekvő módszerről? – Vagy nem tudnak róla, vagy nem foglalkoznak vele. Sok mindent vizsgálnak egy betegen, de a légzést szinte soha. Amikor Buteyko kidolgozta módszerét és a nyilvánosság elé állt vele, hazájában nagy ellenállásba ütközött a szakma részéről. Egy véletlen indította el “légzéstechnikáját” a siker útján, ugyanis egy ausztráliai turista rosszul lett, anginás rohamot kapott, és Moszkvában ez a módszer mentette meg. Hazatérve ő szorgalmazta megismertetését és terjesztését. Ma a világon szinte mindenütt működik Buteyko-klinika, a moszkvai orvosegyetemen tanítják is a módszert, amelynek lényege, hogy nem a tünetekre koncentrál, inkább a kiváltó okokat szünteti meg. Nemcsak az asztma gyógyításában lehet vele jó eredményeket elérni, hanem allergia, szénanátha, migrén, magas vérnyomás, szívpanaszok, ekcéma, szorongás, pánikbetegség. Elhízás esetén is pozitív visszajelzésekkel találkozunk.

– Jelenleg egyetlen központban foglalkoznak hivatalosan Buteyko módszerével. Milyen az érdeklődés?

– Nagy. Egyre többen szereznek tudomást a hatékony, eredményes technikáról, és a három napot igénybe vevő képzéseken “telt ház” van. Nemcsak felnőtteket, gyerekeket is fogadunk ötéves kortól, elvégre egyszerű, könnyen elsajátítható technikáról van szó. 

Lényegében egy korai, gyerekkori rossz beidegződést kell megszüntetni, hiszen emlékezzünk csak: mindig azt hallottuk, “lélegezz mélyen, jó nagyokat, hadd táguljon a tüdőd, hadd teljen meg levegővel”. Rossz tanács volt. Az ukrán professzor jött rá, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz, és ma már egyre több követőre talál módszere, amit soha nem késő elkezdeni.

Ha tetszett a bejegyzésünk iratkozz fel!





A Rishi napok

Mind a tibeti, mind a védikus asztrológiában létezik egy hét tagból álló csillagcsoport, melyeket Rishi csillagoknak neveznek és amelyek évente csak egy hétig láthatóak (tisztán

Read More »

Böjtölést utánzó diéta

Valter Longo – a University of South Carolina ‘Hosszú Élet Intézetének’ igazgatója – kollégáival rájött, hogy a rövid ideig tartó, kalóriamegvonó böjtölés is növeli a

Read More »

Hozzászólás