Évszakok hatása a tibeti gyógyászat szerint – ősz

A forró és élénk energiájú évszak

Az ősz az az évszak, amikor az ételek és a test minősége olajossá és élessé válik. Természetesen nem csak a külső körülmények – ételek és italok támogatják az epét, hanem a test természete is epe minőségűvé válik, így növelve a forró és éles energiát. Még akkor is, amikor már a külső nyári hőség ereje csökkenni kezd, a Nap sugarai úgy összpontosulnak a földre, mint a lézer. Ezért az ősz energiájának minősége a tüzes epéhez és a lázhoz válik hasonlóvá. A megelőzés szempontjából az évszak veszélye az epe felszaporodása, amely, ha a nyár folyamán a helytelen táplálkozás és viselkedés miatt felhalmozódott, olyan epe tüneteket jelennek meg, mint a rossz emésztés, gyomorpanaszok, fejfájás, émelygés, stb.

Táplálkozás

Megelőzésként az epe- és szél nedv kiegyensúlyozása érdekében több édes ízű élelmiszert javallott fogyasztani. Például friss gyümölcsöt, mézet, kandiscukrot, gyümölcslevet, rizst, kenyeret, tésztát (kivéve a zsíros vagy olajos jellegű édes ízű anyagok, mint amilyen a tej, csokoládé). Ezen kívül ajánlott a keserű és fanyar (epe- és szél-kiegyensúlyozó íz) ízű ételek fogyasztása, mint például cikória, rukkola, endívia, valamint az összehúzó hatású ételeké, amilyen a banán, bab, lencse, articsóka stb.

Italok

Az őszi fogyasztásra ajánlott italok: jázmintea, könnyű fekete tea, zöld tea, gyümölcslevek, ásványvizek, valamint friss és hideg hegyi forrásvíz.

Kerülendők

Érdemes kerülni (túlzott) fogyasztását az erős alkoholos italoknak, a zsíros tej- és tejtermékeknek, továbbá a túl sok húsfogyasztást, a csípős és erősen fűszeres ételeket, a nátrium-glutamátot (ezt általában érdemes kerülni!), valamit az olajos és zsíros, sült ételeket.

Viselkedés

Ezekben a hónapokban javallott a fürdés és olyan természetes illatok használata, melyek kiválóan alkalmasak az epe nedv megnyugtatására. Ilyenek: fehér szantál, kámfor, vesszőkosbor. A ruhákra vagy a szobában használt esszenciális olajok szintén segíthetnek az egyensúly megteremtésében. Érdemes könnyű ruhákat viselni és több időt tölteni könnyű szellős helyen, kertek, parkok fás árnyékában, szökőkút, folyó, patak, forrás közelében.

A kellemes és harmonikus légkör, valamint az őszi évszak szépségei gazdagítják a test-tudat által befogadott, az életet megfiatalító és a pszicho-fizikai energiákat kiegyensúlyozó természeti energia minőségét.

Ha tetszett a bejegyzésünk iratkozz fel!

A Rishi napok

Mind a tibeti, mind a védikus asztrológiában létezik egy hét tagból álló csillagcsoport, melyeket Rishi csillagoknak neveznek és amelyek évente csak egy hétig láthatóak (tisztán

Read More »

Böjtölést utánzó diéta

Valter Longo – a University of South Carolina ‘Hosszú Élet Intézetének’ igazgatója – kollégáival rájött, hogy a rövid ideig tartó, kalóriamegvonó böjtölés is növeli a

Read More »

Hozzászólás