Böjtölést utánzó diéta

Valter Longo – a University of South Carolina ‘Hosszú Élet Intézetének’ igazgatója – kollégáival rájött, hogy a rövid ideig tartó, kalóriamegvonó böjtölés is növeli a sejtek stresszhatásokkal szembeni ellenállását, csökkentve bizonyos, az öregedéshez köthető fehérjék és molekulák számát.

A kalóriamegvonásról már régebben kiderítették, hogy jó hatással van az élő szervezetekre, az élesztőtől az emberig. De rendkívül nehéz ilyen extrém diétát betartani, azon kívül előnyei az emberre nézve ellentmondásosak.

A kutatók most – mint azt a Cell Metabolism című folyóiratban bejelentették – azt fedezték fel, hogy ha az egereket csak havonta 8 napon át olyan kalóriamegvonásos táplálkozásra fogják, amely a böjtölést utánozza, előmozdítják vele szerv-rendszereik regenerálódását és hosszabb életüket.

Ezt követően tizenkilenc emberen tesztelték a kalóriamegvonásos rövid távú diétát: 5 napon át alacsony kalória – alacsony szénhidrát és alacsony fehérje tartalmú, ellenben egészséges zsiradékokban bővelkedő diétán éltek havonta egyszer, összesen három hónapon keresztül.

A kutatók szerint ez a diéta a böjtölést utánozza, orvosi felügyelet alatt, és pozitív hatással van az egészségre és az öregedéssel kapcsolatos kockázati tényezőkre.

Ha tetszett a bejegyzésünk iratkozz fel!

A Rishi napok

Mind a tibeti, mind a védikus asztrológiában létezik egy hét tagból álló csillagcsoport, melyeket Rishi csillagoknak neveznek és amelyek évente csak egy hétig láthatóak (tisztán

Read More »

Böjtölést utánzó diéta

Valter Longo – a University of South Carolina ‘Hosszú Élet Intézetének’ igazgatója – kollégáival rájött, hogy a rövid ideig tartó, kalóriamegvonó böjtölés is növeli a

Read More »

Hozzászólás