Ideális hőmérséklet télen a lakásban

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hány fok az ideális télen a lakásban?

A szakértők szerint a 23 fok feletti hőmérséklet nem csak a rezsinket fogja jelentősen megemelni, de egészségtelen is. Az ideális hőmérséklet a lakásban 20 és 23 fok közé tehető, attól függően, hogy éppen főzőcskézel vagy csak a tévé, számítógép előtt üldögélsz. Az egyes helyiségek között ügyelni kell arra is, hogy ne legyen túl nagy eltérés, hiszen így könnyen meg lehet fázni.

Ha a kintihez képest túl magas a benti hőmérséklet, otthonodat elhagyva szervezeted nehezen viseli majd a nagy hőingadozást, így könnyebben meg is fázhatsz. A túl alacsony hőfok sem jó, ha tartósan 18 fok alatt van a benti hőmérséklet, növekszik a felső légúti betegségek kockázata, könnyebben telepszenek meg a penészgombák a hidegebb lakásban. Vizsgálatok szerint a vérrögképződés esélyét is növelheti a 18 fok alatti hőmérséklet, így akár szív- és érrendszeri problémákhoz is vezethet.

Ne feledkezz meg a szellőztetésről sem, a hideg idő ellenére. Ébredés után és lefekvés előtt nyisd ki 1-2 percre az ablakot – ez még nem hűti le a helyiséget, viszont felfrissíti a levegőt.

Mennyi az optimális hőmérséklet a hálószobában télen?

Nagymamáink még nem is nagyon fűtötték a hálószobát, inkább egy vastag dunnával takaróztak. Ma azonban sokan ragaszkodnak a 20-21 fokhoz a hálószobába, ami sok negatív következménnyel járhat.

Alváshoz elegendő a 18-19 fok is. Ha fázol, inkább vastag toll- vagy gyapjútakaróval igyekezz elérni a megfelelő komfortérzetet. A túl meleg hálószoba ugyanis felületes alváshoz vezet, nehezebben merülsz álomba, de az éjszakai mikroébredések száma is növekszik. Ráadásul ilyen körülmények között könnyebben kiszáradnak a nyálkahártyák, ami növeli a légúti betegségek kialakulásának kockázatát.

Mennyi az ideális páratartalom?

Általánosságban az 50-60%-os páratartalom a megfelelő, a hálószobában azonban lehet kicsit alacsonyabb is – minimum 40% -, a fürdőszobában pedig több – maximum 70%.
A megfelelő páratartalom azért fontos, mert a fűtés következtében szárazabbá válik a lakás levegője, könnyen kiszáradnak a nyálkahártyák. Ennek következményeképp nagyobb eséllyel kapsz el valamilyen légúti betegséget, de a köhögés és a szemek kiszáradása is felhívhatja a figyelmet a túlságosan száraz levegőre.

Íratkozz fel a hirlevelünkre!

Ha tetszett a bejegyzésünk iratkozz fel!

Hozzászólás

Legutóbbi bejegyzés

Kövess minket!