Az évszakok hatása a tibeti gyógyászat szerint – tél

Kora tél

Ellentétes hőmérsékletű időszak

A tél korai szakaszának nevezett időszak – dgun stod – a hideg idő beköszöntével veszi kezdetét. A tibeti asztrológia szerint ez a 9. és 10. hónap,  a Gergely-naptár szerint pedig az október és november hónapot foglalja magába.

A külső hideg hatására a pórusok összehúzódnak, ami megakadályozza a hő elvesztését. Az ezáltal növekvő belső hő, a tüzet kísérő szél által fokozza az emésztő tűz erejét, így az emésztés jobb hatásfokon működik, aminek köszönhetően az étel gyorsabban kerül megemésztésre. A hosszú téli éjszakák során az erős emésztő tűz az aktívabb működés következtében, veszélyeztetheti a szervi alkotókat. Ezért is lényeges odafigyelni, hogy megfelelő táplálkozással és körültekintő viselkedéssel kiegyensúlyozzuk az évszakhoz kapcsolódó káros hatásokat, ezzel megtartva az egészséges egyensúlyt.

Az időszaknak megfelelő táplákozás és viselkedés

Táplálkozás

Lényeges az évszaknak megfelelő ételek megválasztása, az édes, savanyú és sós ízek előtérbe helyezése. Ilyenek például a körte, alma, banán, az édes ízű zöldségek, gabonák, a nem túl zsíros tejtermékek, a zabkása, meleg levesek, különösen a hús és a csontleves. Ebben az időszakban általában több fehérjét és állati eredetű élelmiszert ajánlott fogyasztani. Ezek az élelmiszerek egyensúlyban tartják a belső hőt, a nyálka nedv növelése nélkül. Ha valaki nem fogyaszt eleget ezekből az élelmiszerekből, akkor hasznos lehet a mustárolajjal történő masszázs, ami kompenzálja a testi összetevők csökkentését a hosszú téli éjszakák következtében.

Viselkedés

A ruházat tekintetében, természetesen meleg kellene öltözködni. A modern társadalomban – ahol a nap folyamán különböző hőmérsékletű helyeken tartózkodunk – mindenképp ésszerű a réteges öltözet, kintre a meleg zokni és cipő, a kesztyű és valamilyen fejfedő. Hagyományosan a legjobb, ha az öltözet állatbőrből készül. A lakóház legyen jól szigetelt és megfelelően fűthető, így védje a bent lakókat a hidegtől és a széltől. Az egészséget támogató hatású, ha időnként a hátra, hasra, ízületekre meleg borogatásokat, pakolásokat teszünk, melyek felmelegítik a vért és a nyirokfolyadékot, serkentve ezáltal ezek és az energia áramlását, tovább megelőzik a lehetséges évszakhoz kapcsolódó ízületi fájdalmakat. A külső hideg hűti a testet és lassítja a testi folyamatokat, ezért egészségesek és jólesőek ilyenkor a hővel kapcsolatos terápiák és a fürdők.

Késő tél

Hideg és nedves időszak

A tél második szakasza vagy késő tél – dgun smad – a tibeti évszámítás 11. és 12. hónapjaira, míg a nyugati számításnál a decemberi és januári hónapokra esik. Ez az időszak sokkal hidegebb és nedvesebb, mint a korai szakasz. A külső hideg sokkal koncentráltabb, mint korábban. A hideg erősebben és mélyebben hatol a testbe, aminek következtében egyes szövetek túlhűlnek. A hideg és a nedvesség következtében a nyálka nedv növekedésnek indul a tél ezen két szakaszában, ezért ezt az időszakot a ’nyálka nedv felhalmozódási szakasza’ névvel illetik. Bár a nyálka ebben az időszakban felhalmozódik ugyan, de a túlzott hideg hatására még nem tud megnyilvánulni, hanem megdermed, ahogy a víz is megfagy télen és csak a tavaszi meleg hatására kezd olvadni.

Az időszaknak megfelelő táplákozás és viselkedés

Megegyezik a tél korai szakaszánál tárgyaltakkal.

Szezonális hőmérséklet és testi hő

Tavaszi időszak

A föld és a test melegedni kezd és megolvasztja a nyálka nedv hideg minőségét, de ez a hideg mind kívülről, mind belülről egy ideig még megmarad.

Késő tavasz és nyár

Mind a föld, mint a test kívülről és belülről is teljesen átmelegszik, a hő mélyen behatol a testbe.

Őszi időszak

Mivel a Nap hője fokozatosan csökken, a külső hő gyengül ugyan, de a mély, belső hő még mindig magas, mint a hamu alatt lévő tűzé.

Tél

A külső hideg csökkenti a külső hőt, ami fokozatosan belép a testbe. Végül a nyári hő teljesen eltűnik és a test egyes részei és szövetei kihűlnek.

Természetes gyógyulás és a betegség megnyilvánulása

A bolygó ciklikussága és a testhőmérséklet változása az energia, a testi szöveti átalakulások és a növekedési és öregedési folyamatok egyensúlyban tartásának természetes módja. A hőmérséklet révén az évszakok a mozgás erejét adják a testnek és segítik az energiaáramlást, ami egészségesen tartja a testi szöveteket, szerveket. Amikor a test és a nedvek jól működnek, ez a természetes folyamat egészségesen tartja azokat a betegség felhalmozódása nélkül, míg, ha a test alapállapota nincs egyensúlyban, akkor a természet ritmusa képes akadályokat, blokkokat létrehoz az egyénben, ami először tüneteket generál, majd a kibillent állapot tartós fennállása esetén betegséggé válik. Ez az egészség – a ciklikus időhöz, az évszakok ritmusához kapcsolódó – természetes folyamata, ami alapvető fontosságú a Földön élő minden lény életében.

Íratkozz fel a hirlevelünkre!

Ha tetszett a bejegyzésünk iratkozz fel!

Életmód

Ideális hőmérséklet télen a lakásban

Hány fok az ideális télen a lakásban? A szakértők szerint a 23 fok feletti hőmérséklet nem csak a rezsinket fogja jelentősen megemelni, de egészségtelen is.

Tovább

Hozzászólás

Legutóbbi bejegyzés

Kövess minket!